Se pune de o fraudă electorală la Gorj?

Loading

Cu câteva ore înaintea scrierii acestui editorial, Tribunalul Gorj a tras la sorţi preşedinţii şi locţiitorii secţiilor de votare, peste 600 la un loc. Oficialităţile s-au grăbit să se împăuneze cu faptul că la Gorj nu vor fi contestaţii privind  sistemul electronic de repartizare a conducerilor secţiilor de votare pentru că, nu-i aşa, calculatorul nu greşeşte. Deşi nu avem  o dovadă palpabilă, citându-l doar pe preşedintele Traian Băsescu pentru ce spunea cu ani în urmă cu softul mincinos, eu cred că e o tragere la sorţi cu cântec  pentru a se repartiza nişte jurişti convenabili, de fiecare dată aceiaşi, în nişte secţii de votare.
Dacă la Târgu-Jiu e doar o impresie împărtăşită de foarte mulţi oameni cu pregătire juridică ce nu trag niciodată lozul câştigător, la 300-400 de lei e doar un mod de a-ţi petrece timpul liber, în judeţ e jale mare. Foarte mulţi primari şi-au adus „oamenii de încredere” în secţiile de votare absolut întâmplător, calculatorul nu fraudează şi  nu ia mită cum spunea un fost ministru al Educaţiei? O fi, poate că noi credem dar nu şi cei implicaţi. Dar până la urmă, vezi, Doamne, juriştii au întâietate, conform legii, şi unii sunt mai jurişti decât alţii şi calculatorul….
Doar că şi aici calculatorul i-a trădat pe organizatori, absolut „întâmplător” şi fără intenţie! La Băleşti, poate cea mai mare comună din Gorj şi aproape de Târgu-Jiu, calculatorul a avut de ales dintre peste 20 de jurişti pentru 14 locuri de preşedinţi şi locţiitori. Calculatorul nu i-a găsit suficienţi şi a repartizat dintre ceilalţi solicitanţi, doar 14 nu se poate  număra matematic în 20, pe conducătorii de secţii. Dacă se confirmă ce ne-a fost semnalat, adică locurile de muncă ale „nejuriştilor”, rezultă că programul de calculator a fost fraudat. În acest caz trebuie să avem o autosesizare a organelor de anchetă, noi urmând să revenim cu o anchetă amplă în numărul viitor!
Tragem acest semnal de alarmă pentru că în Gorj s-au întâmplat lucruri cel puţin ciudate, nici astăzi cercetate, şi la alegerile prezidenţiale din 2009. Dacă privim acum listele o mare parte din organizatori sunt şi acum,  aşa că orice e posibil. Dacă cetăţenii nu vor să fie minţiţi cu propriul lor vot e timpul să se apere singuri şi să nu se lase manipulaţi.
Şi încă un semnal pe adresa celor care trebuie să se ocupe de procesul electoral, în unele localităţi candidaţii cu dare de mână şi-au stabilit deja responsabilii care să aducă oamenii la vot cu maşina, să le dea un mic şi o bere şi toate cele. Conform legii, ar trebui să sancţionăm astfel de derapaje. O facem? Sau aşteptăm să vedem cu bate vântul? Rugăm pe cititorii noştri să ne semnaleze „anomaliile” electorale pentru a le face publice pentru ca autorităţile să poată interveni!