Sărbătoarea muntelui, la Runcu

Loading

Consiliul Local și Primăria Runcu, în parteneriat cu Obştea Plaiurile Dobriţei, a organizat duminică, 31 august 2014, cea de-a IV-a ediţie a „Sărbătorii Muntelui” în satul Dobriţa – punctul Babele, manifestare la care au participat sute de localnici, dar și invitați. Aceasta a început cu o slujbă de mulțumire pentru fondatorii Obștii Plaiurile Dobriţei, după care a urmat o masă festivă la iarbă verde, cu mici, friptură și tocan de oaie și un spectacol susținut de formațiile locale.

Copiii din comuna Runcu ce fac parte din ansamblurile folclorice din localitate au prezentat un program artistic pentru comunitate
Copiii din comuna Runcu ce fac parte din ansamblurile folclorice din localitate au prezentat un program artistic pentru comunitate

Organizatorii au colaborat foarte bine în pregătirea evenimentului, după cum a declarat Adi Cîmpeanu, primarul comunei Runcu:

„E o sărbătoare organizată în parteneriat cu Obștea Plaiurile Dobriței, e sărbătoarea satelor Suseni și Dobrița, adică a membrilor obștii, condusă cu succes și cu performanță de domnul președinte Ion Căliniu și de consiliul de administrație al acesteia și an de an încercăm să facem viața mai frumoasă locuitorilor comunei Runcu și, implicit, membrilor obștii. Încercăm să ne întâlnim, să socializăm, să mai împărtășim din experiența noastră celorlalți, obștea dă o masă gratuită, facem o resfințire a troiței ridicate în cinstea fondatorilor obștii, după care ziua se va termina cu un program cultural susținut de ansamblurile folclorice și artiștii populari din zonă.”

Istoric

Ion Călinoiu, președintele consiliului de administrație al Obștii Plaiurile Dobriței, prevede un viitor fructuos asociației în devălmășie pe care o conduce: „Această obște s-a înființat în anul 1885, prin voința comunității din comuna Runcu, ponderea fiind constituită din satele Dobrița și Suseni, în sensul că eu și-au cumpărat pământul de la foștii boieri din zonă, în suprafață de 6173 de hectare, compusă din păduri și din pășuni, stabilindu-se să se facă o administrare în devălmășie, prin alegerea unui consiliu de administrație. În perioada după 1946 această obște și-a încetat activitatea, iar din anul 2005, prin apariția Legii 247, aceasta a reînviat și continuă aceeași formă de administrare ca în trecut. A fost ales, din nou un consiliu de administrație, care face o activitate economică, distribuind profitul sub formă de dividende membrilor obștii, ceea ce s-a întâmplat în fiecare an, începând cu 2007. Nu mergem numai pe exploatarea de masă lemnoasă, ba chiar avem un program de restricționare a acesteia, pentru că ne aflăm în Sit Natura 2000 și avem drept obiectiv păstrarea cadrului natural, nu intervenim artificial în sensul că pe pășuni nu administrăm îngrășăminte sau pesticide. Avem o cabană de la silvic, ne aflăm cu ea în stadiul de renovare și vom dezvolta pe Valea Suseniului activitatea turistică, mai ales că aici, prin grija Consiliului Local și a Primăriai Runcu se va asfalta drumul pe o lungime de 12 km.
O altă activitate este creșterea animalelor, mai ales că acum am făcut o aducțiune de apă, în două locații, pe o distanță de 4 și respectiv 6 km, animalele putând să bea apă pe munte, nu doar o dată pe zi, când se întorc în sat.
Vrem, de asemenea, să ne dezvoltăm în ceea ce privește sectorul fructelor de pădure și a plantelor medicinale, vrem să facem o cocserie, în sensul de a produce mangal, precum și alte proiecte pe care le avem în vedere, pentru bunăstarea membrilor obștii.”