Salariile angajaților din Învățământ și Sănătate vor crește

Loading

Legea care majorează salariile din Educație și Sănătate a fost declarată constituțională de CCR, aceasta va intra în vigoare după ce va fi promulgată de președinte și publicată în Monitorul Oficial. Adoptarea legii este un mare merit al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, cea mai mare din domeniu, care a convins politicienii pentru un asemenea demers. PNL și Guvernul au contestat acest act legislativ la CCR.

Constantin Huică spune că Parlamentul și  CCR a făcut dreptate pentru profesori
Constantin Huică spune că Parlamentul și CCR a făcut dreptate pentru profesori

Constantin Huică, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, participat miercuri-14 decembrie 2016-la Consiliul Național al Liderilor FSLI, ne-a declarat în exclusivitate: ”Salutăm decizia Curții Constituționale referitoare la OUG 20/2016. Așa că, indiferent de cât va amâna Președintele României promulgarea legii, începând cu data de 1 ianuarie 2017 salariile întregului personal din învățământ va fi majorat cu 15%, în medie. De asemenea, personalul nedidactic devine personal auxiliar specific și va primi și sporul de vechime”.
Pentru învățământ, OUG 20/2016 prevede:
– salariile de bază ale personalului din învățământ, existente în plată la 20 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15% de la 1 ianuarie 2017, mai exact cele mai mici salarii cresc cu 18 % iar cele mai mari cu 12 %.
– spor de 10-25% din salariul de bază proporțional cu timpul efectiv lucrat și calculat în funcție de numărul elevilor sau al studenților practicanți pentru personalul didactic desemnat să conducă și să realizeze practica pedagogică pentru pregătirea educatorilor și învățătorilor, institutorilor și profesorilor;
– spor de 7%, 10% si 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două, trei sau patru clase de elevi.
– indemnizație de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat și personalul didactic de conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate.
–  spor de până la 15% din salariul de bază, în raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea – condiții periculoase sau vătămătoare, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă la locul respectiv”, mai prevede amendamentul.