Salariații din învățământ ajunși de salariul minim al Guvernului

Loading

Deși în ultimii ani în Educație lucrurile au fost liniștite, existând chiar un program de mărire gradată a salariilor și unul pentru achitarea sumelor câștigate prin hotărâri judecătorești, relațiile Guvern-Sindicate s-au tensionat brusc după dublarea salariilor din Sănătate. Guvernul  trebuie să găsească soluții de majorare suplimentară, față de cea prevăzută de lege, a salariilor în învățământ, cu cel puțin 15% înainte de data de 1 ianuarie 2016, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), cea mai mare din sistemul educațional. Salariul minim dat de Guvern prinde cele mai mici salarii din Educație.

Dascălii par hotărâți să își ceară drepturile în stradă
Dascălii par hotărâți să își ceară drepturile în stradă

Cadrele didactice solicită noi măriri de salarii pentru perioada următoare după ce Guvernul a oferit una de-a dreptul spectaculoasă în sistemul sanitar. „După majorările substanțiale acordate înalților demnitari și cele anunțate pentru Sănătate, se impune ca reprezentanții Guvernului să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creșterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34% până la finalul anului 2017. Acest procent de 34%, față de cel de 100% promis a se acorda salariaților din Sănătate tot până la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilă și un dezechilibru major între cele două domenii strategice”, se arată într-un comunicat de presă al FSLI pus la dispoziția noastră de Constantin Huică, președintele Uniunii sindicatelor Libere din Învățământ.

Întâlnire la Guvern

Federațiile sindicale din învățământ au solicitat primului ministru al României, Victor Ponta, o întâlnire, în regim de urgență, pentru a discuta despre majorările salariale suplimentare pentru personalul din învățământ, „care se impun a fi acordate în cel mai scurt timp, fără a fi condiționate de adoptarea legii unice de salarizare”. Sindicaliștii amenință chiar cu proteste după ce au văzut că salariaților din Sănătate li se dublează veniturile în doi ani iar ”șpaga” tradițională din sistemul medical va fi legiferată.
Săptămâna trecută a avut loc întâlnirea conducerilor celor trei federații sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și din învățământul superior, respectiv Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație ‘Spiru Haret’, Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.
Guvernul trebuie să se aștepte la proteste de amploare, dacă nu va face efortul de a găsi, în cel mai scurt timp, o soluție de majorare suplimentară a salariilor din Educație, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-un comunicat remis de USLI Gorj.

Ne prinde salariul minim

„Dacă Guvernul nu va face efortul de a găsi o soluție de majorare suplimentară și pentru salariații din Învățământ, cu siguranță că numeroasele mesaje de revoltă pe care le-am primit se vor transforma în fapte, ceea ce înseamnă că Executivul trebuie să se aștepte la proteste de amploare. Ne-am dori ca, pe 14 septembrie, anul școlar să înceapă în cele mai bune condiții pentru elevi și dascăli”, a declarat presei Simion Hancescu, președintele FSLI.
Guvernul  trebuie să găsească soluții de majorare suplimentară, față de cea prevăzută de lege, a salariilor în învățământ, cu cel puțin 15% înainte de data de 1 ianuarie 2016, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Salariile cadrelor didactice riscă să fie prinse de mărirea salariului minim după cum susțin sindicaliștii din cea mai importantă federație sindicală din țară. FSLI are 176.000 de membri și reprezintă 62% din salariații sistemului de învățământ preuniversitar.
Constantin Huică spune că FSLI a pus la dispoziția celor interesați situații clare unde se arată că salariile cadrelor didactice sunt la limita de jos a grilei bugetare și se impune o ajustare în această toamnă după modelul sistemului sanitar. ”În acest moment salariu minim brut pe țară este de 1.050 lei, în timp ce salariul unui învățător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) și al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5% de la data de 1 septembrie 2015, prevăzută în OUG nr.83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut pentru învățătorul debutant și la 1.189 de lei brut pentru profesorul debutant. Apelul către guvernanți de a se găsi o soluție pentru majorarea suplimentară a salariilor din învățământ, înainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, având în vedere ceea ce se întâmplă în acest moment în domeniul salarizării din sectorul bugetar și nu numai”, se arată în comunicatul prezentat de FSLI și USLI Gorj.
Potrivit FSLI, salariul unui profesor debutant ar fi de 1.367 de lei brut, cu puțin peste salariul minim brut pe economie.”Conform deciziei Guvernului României, începând cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei. În aceste condiții, este imperios necesar ca Executivul să găsească soluții de majorare suplimentară, fată de cea prevăzută de lege, a salariilor în învățământ cu cel puțin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeași salarizare cu cea a unui muncitor necalificat.Astfel, un învățător debutant ar ajunge ca salariu la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puțin peste salariul minim brut pe economie”, se mai spune în comunicatul prezentat.