România şi-a securizat frontiera la Marea Neagră

Loading

Sistemul SCOMAR poate depista la distanţe foarte mari orice vas de pe mare
Sistemul SCOMAR poate depista la distanţe foarte mari orice vas de pe mare

Ţara nostră îşi respectă îndatoririle primite o dată cu aderarea la spaţiul Schengen, printre care şi aceea de supraveghere şi control la graniţa externă a comunităţii europene. Pentru asta, a pus în funcţiune, zilele trecute, un Sistem Complex de Observare, Supraveghere şi control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR), care permite vizualizarea, la zeci de kilometri dinstanţă, a obiectelor aflate pe mare. Acest sistem va fi folosit pentru combaterea braconajului, precum şi a traficului ilegal de persoane, mărfuri şi droguri.
SCOMAR este dotat cu senzori instalaţi în şase staţii de pe litoralul Mării Negre, la Agigea, Mangalia, Gura Portiţei, Sfântu Gheorghe, Farul Sulina şi Midia. Este  vorba despre camere video care filmează în infraroşu şi termoviziune, dar şi de radare pentru detectarea ţintelor. Potrivit şefului Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, chestor principal Nelu Pop: “Sistemul este preg`tit pentru supraveghere [i monitorizare 24 de ore din 24, furnizând o imagine tactic` a suprafe]ei apei din zona maritimă teritorial`, zona contigu`(de competenţă n.r.) şi cea economic` exclusiv` (pân` la 100 mile marine în larg), a activit`]ii aeriene şi terestre.”
Valoarea investiţiei este de 24,6 milioane euro şi a fost finanţată din foduri PHARE, puse la dispoziţie de Uniunea Europeană şi de la bugetul de stat.