România în șabloane

Loading

De la ”greaua moștenire” pe care a invocat-o fiecare guvern după 1989 la eternele ”generații de sacrificiu” pentru ca generațiile viitoare să o ducă mai bine, România nu pare să scape de șabloane și stereotipuri. Poate că aceste definiții le dă presa sau politicienii însă realitatea este necruțătoare și de la un astfel de șablon la altul ne trece viața noastră și a urmașilor, urmașilor…Așa că în momentul când vedem câte un politician preocupat de ”soarta țărișoarei”, mai ales din cei care se autodeclară de dreapta și freacă băncile Opoziției, e mai bine să trecem la alt canal. De fapt, tuturor politicienilor le pasă de soarta noastră și a țării fix din patru în patru ani, în rest au afaceri, interese, averi ș.a. Românii continuă să spere în ceva mai bun deși soarta lor pare să se fi jucat în urmă cu mulți ani când viitorul le-a fost amanetat pe ”câțiva arginți”.
Bugetul pe 2017 se naște greu atât datorită faptului că fostul guvern a fost un blestem pentru țară, indiferent de câte campanii media se vor face, dar și pentru că unele organisme ale țării slujesc alte interese. E greu ca România să facă pași înainte atât timp cât Consiliul Fiscal este patronat de o bancă comercială străină sau BNR face jocuri care nu sunt favorabile statului român. Cine nu crede să își aducă aminte două momente: creditul de la FMI luat de Băsescu și unde majoritatea celor 20 de miliarde de euro ”au dispărut” la BNR; reacția total disproporționată a subordonaților lui Isărescu la legea dării în plată pe care au golit-o de conținut. Știm că nu e de bine să te dai român și să slujești interesele naționale dar aici poate fi vorba de mai mult. Doar că din câte se pare alte organisme ale statului român, aflate acum în centrul unor scandaluri mai mult sau mai puțin întemeiate, s-au uitat în altă parte în toți acești ani. Practic din ”cioburi” de buget și instituții vom fi siliți să funcționăm în anii ce vor veni și să avem și speranța că ne va fi mai bine.
Cum românului , asemenea strămoșului roman, îi place ”pâine și circ”, poate că asta va fi rețeta în perioada următoare. Dacă suntem de acord că avem o ”gaură” în buget, vinovații să plătească! Dacă instalarea noului Guvern a fost amânată intenționat ca să nu se poată umbla la ”redevențele” firmelor străine către statul român, atunci vinovații să plătească! Aveam această variantă și cea clasică, să ne facem că nu vedem răul cu stereotipuri ”greaua moștenire”, rămâne ca guvernul Grindeanu să ne lămurească pe care o aplică.