România ridiculizată de structurile statului

Loading

Week-end-ul trecut a fost plin în toată România de mitinguri de contestare a Puterii politice. Nu mi-am propus să abordez în cele ce urmează justețea acestor acțiuni, personal cred că cea mai bună sancțiune se poate face în această toamnă la vot, ci reacția total disproporționată și lipsită de profesionalism al organelor de ordine, în special a Jandarmeriei. Acești militari plătiți din bani publici, deci din banii tuturor românilor, au reacționat atât de provocator față de demonstranți încât ar trebui să ne întrebăm dacă această structură nu face alte jocuri, bunăoară o schimbare nedemocratică a puterii politice.
În orice țară din lume, o mie de demonstranți nu pot să mute din loc un dispozitiv de forțe de ordine la fel de numeros decât dacă acestea se dau la o parte. Ar mai fi o explicație, suficiența și prostia unor comandanți care la fel ca în alte evenimente din ultimele două decenii provocă mulțimea. Nu ai cum să provoci confruntări cu cei ieșiți la miting decât dacă ai luat-o razna, tu trebuie să aperi instituții dacă acestea ar fi puse în pericol. Probabil că anumiți șefi ai Jandarmeriei s-au decis să facă jocuri politice, și în acest caz și în cel de incompetență crasă, trebuie să plece. Dacă protestele s-au extins în întreaga țară se datorează doar lor, oamenii și-au adus aminte că au fost bătuți și în decembrie 1989.
Nici Raed Arafat și nici Legea Sănătății nu au constituit decât un pretext, românii au o părere foarte proastă despre sistemul sanitar. Faptul că oamenii au ieșit în stradă pentru acesta s-a datorat faptului că era încă o măsură care îi afecta direct, vezi coplata și altele. În momentul când acești ofițeri de jandarmi au decis represiunea și au mai anunțat că vor identifica și amenda participanții, era clar că se pun paie pe foc. În țara unde corupția e în floare în toate organismele statului, acolo unde amenzile nu se plătesc  cu anii, niște jandarmi angajați pe contract și plătiți cu bani grei de la buget s-au găsit ei să fie mai catolici decât papa. Rezultatul? Revoltele au sporit în intensitate fie că a fost vorba de București sau restul țării. Până acum nimeni nu a demisionat din această structură, ceea ce înseamnă că politicul și-a asumat-o în totalitate sau acesta a pierdut controlul.
Este un an electoral și până la urmă nu ar trebui să ne surprindă că se prefigurează poate o schimbare de putere. În acest context, forțele de ordine ar trebui să fie cele care aduc echilibru. Îmi e teamă însă că trăim împrejurări ca în 1999-mineriadele-când aceleași forțe de ordine s-au acoperit de ridicol. Puterea de atunci a pierdut alegerile democratice, să fie la fel și acum? Indiferent ce va fi, structurile statului român sunt slabe și, de ce să nu recunoaștem, incompetente.