România – importuri vs. exporturi

Loading

În urmă cu peste o sută de ani, legendarul Dincă Schileru, deputat al țăranilor din Gorj, blama vehement de la tribuna Parlamentului, importul de fân din Austro-Ungaria. Astăzi statul român, la fel ca în 1887, importă fân,  calitate superioară, tot unguresc. Ne-am întors și din această perspectivă cu peste un secol în urmă, dar tot răul spre bine. Terapia cu fân pare cea mai bună metodă de relaxare, ne asigură specialiștii naturiști. Este gratuită. Nu aveți nevoie decât de o cadă de lemn și mult fân uscat, pentru a vă asigura liniștea interioară. Credem că în curând băile cu fân vor fi recomandate și prin intermediul rețetelor eliberate online. Oricum, doar astfel de terapii și remedii ne mai putem permite.
Revenind la subiectul editorialului din această săptămână, la capitolul export România a cunoscut în ultima perioadă un trend ascendent. Unele produse au înregistrat creșteri de-a dreptul spectaculoase: carnea de porc, malțul, merele, perele, chiar și bananele. Da, ați citit bine: România exportă banane. Chiar dacă nu avem plantații de bananieri, aceste fructe sunt importate de țara noastră, apoi vândute în Republica Moldova sau Slovenia.
Cu toate acestea sunt și produse pe care în loc să le exportăm le importăm. Înțelegem că Uniunea Europeană asta e cu dus și întors. România importă de cinci ori mai multă brânză, de exemplu, decât exportă. Lanțurile de magazine străine poate ar trebui să fie obligate ca un procent din marfă să aparțină țării în care se află, altfel distrug agricultura. Spunea cineva că țăranii primesc doar 60 de bani pe litrul de lapte, în timp ce supermaket-urile din România aduc brânză din Franța.
La capitolul importuri, România are mai multe contracte în derulare, țițeiul, medicamentele, gazul natural, telefoanele mobile, grâul și articolele din materiale plastice fiind cele mai importate produse din țara noastră.