Rețetă caserolă de ceapă gratinată

Loading

reteta-caserola-ceapa-gratinataIngrediente

3-4 cepe
ulei de măsline
sare, nucșoară și piper după gust
4 linguri unt
4 linguri făină
240 g smântână pentru gătit/lapte covăsit
80 ml vin alb sec
1/4 linguriță boia
200 g brânză (Gorgonzola de preferat) fărâmițată
100g parmezan ras

PREPARARE

Preîncălzește cuptorul la temperatură mare.
Curăță și taie cepele după bunul plac (eu am ales să le tai rondele, ca pe cartofi). Unge o tavă care nu lipește, pune ceapa tăiată, asezonează cu sare și piper și dă la cuptor, micșorând focul la mediu, până se înmoaie și devine rumenie (va dura aproximativ o oră. Dacă vrei să grăbești procesul, poți căli ceapa pe foc). Scoate-o din cuptor șă dă iar focul mare.
Topește, la foc mic, untul, într-o crăticioară medie. Adaugă făina și amestecă bine, până devine cremoasă, cam 1 minut. Toarnă și smântâna și vinul, amestecând bine, timp de 5 minute. Asezonează sosul cu sare, piper și nucșoară.
Toarnă sosul peste ceapa din tavă, presară brânza deasupra (dacă nu folosești gorgonzola, alege o brânză care se comportă bine atunci când e gătită termic) și parmezanul. Presară boia deasupra.
Dă la cuptor, la foc mare, până se topește brânza, între 2 și 5 minute.