Reforma pune pe butuci zeci de şcoli din Gorj

Loading

Aşa cum spune ministrul Educaţiei, peste 85% dintre elevi vor învăţa din 15 septembrie în şcoli care au sau sunt în curs să primească autorizaţia sanitară de funcţionare, iar unităţile de învăţământ care nu sunt funcţionale trebuie închise. Gorjul trebuie să autorizeze circa un sfert din şcoli până la 15 septembrie, cea mai dificilă situaţie înregistrându-se la grădiniţe unde avem autorizate doar 150 din totalul de 361 de la nivelul judeţului. Din adresa nr 5558/ 05.08.2010 a Direcţiei de Sănătate Publică Gorj remarcăm o situaţie defectuoasă la nivelul judeţului, foarte multe şcoli rurale sunt autorizate în timp ce grădiniţele din incintă nu, deşi îndeplineşc aceleaşi condiţii.

Clădirile şcolilor de tip Spiru Haret care adăpostesc clase primare şi grădiniţă nu pot fi autorizate sanitar fără modificări
Clădirile şcolilor de tip Spiru Haret care adăpostesc clase primare şi grădiniţă nu pot fi autorizate sanitar fără modificări

Ca de obicei în ultimii ani, lunile august şi septembrie sunt marcate mediatic la nivel de ţară de problema autorizaţiilor sanitare pentru şcoli. În toată ţara este jale mare de fiecare dată, nici în acest an lucrurile nu sunt cu mult mai bune. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este însă foarte optimist, după cum declara presei: “În urma videoconferinţei cu inspectorii generali şcolari, ne asumăm obiectivul ca peste 85% dintre copiii României să înveţe în şcoli care au autorizaţie sanitară de funcţionare sau care sunt în curs de autorizare.” Actualul ministru speră să obţină respectivul procent şi prin ameninţarea că şcolile care nu sunt funcţionale trebuie închise, iar elevii să fie mutaţi în unităţile şcolare adiacente. Situaţia şcolilor este cunoscută foarte bine la nivel de MECTS, pentru prima dată fiind centralizate ”foarte multe date despre şcoli, cum ar fi numărul de elevi, distanţa până la cea mai apropiată unitate de învăţământ, starea toaletelor, starea unităţilor. Am 69 de coloane în tabel. O statistică cum nu a mai fost făcută niciodată în România”, după cum declara săptămâna trecută ministrul  Funeriu.

Situaţie dificilă la Gorj
În judeţul Gorj există 361 de grădiniţe, 324 de şcoli generale şi 33 licee. Dintre aceste unităţi şcolare, 108 au personalitate juridică. Potrivit situaţiei prezentate de DSP Gorj, doar un procent de circa 60% dintre ele deţin autorizaţie sanitară, majoritatea trebuind să o reînnoiască chiar în această perioadă. Cea mai dramatică situaţie se întâlneşte la nivelul grădiniţelor unde doar 150 dintre ele au autorizaţie sanitară dintr-un total de 361. Reţinem cifra de 170 de grădiniţe din mediul rural care nici măcar nu au solicitat autorizaţie sanitară. Una din explicaţii ar fi că în foarte multe şcoli rurale tip Spiru Haret, două clase unite de un hol şi o cancelarie, avem autorizaţie sanitară doar la şcoală pentru că la sala de grădiniţă nu s-a solicitat, probabil şi din raţiuni financiare, sau nu s-a acordat pentru că s-au cerut modificări de structură care sunt extrem de costisitoare pe vreme de criză. În acest sens, un director de şcoală care a ţinut să îşi păstreze anonimatul, ne-a declarat: „Mi se pare cea mai mare aberaţie ca la o şcoală cu două săli de clasă, care mai e şi clădire de patrimoniu, să îmi solicite Sanepidul să fac intrare separată pentru 7-8 preşcolari. Ştie cineva cât costă sau ce presupune asta? Sau ca să mă înţeleagă cei de acolo, spaţiul respectiv nu îndeplineşte condiţiile dacă pentru sala cealaltă mi s-a dat autorizaţie sanitară?”.
La nivelul şcolilor generale, din cele 324 sunt autorizate 193. În mediul rural avem 171 de şcoli autorizate şi 96 care nici măcar nu au solicitat. Reţinem totuşi că au fost respinse 30 de dosare. Profesorul Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct al judeţului Gorj, spune că din aceste şcoli o parte riscă să nu poată obţine actele necesare funcţionării şi să fie comasate.

lucrari-reparatie-scoala
Există şcoli în Gorj unde nu s-a făcut un minimum de lucrări pentru a putea fi obţinută autorizaţia sanitară

De ce se resping dosarele?
Autorizaţia sanitară de funcţionare este solicitată de proprietarul clădirii în fiecare an şcolar şi este valabilă un an de la data eliberării. Sunt unităţi care nu posedă autorizaţie sanitară deoarece sunt amenajate în clădiri care iniţial au avut altă destinaţie şi nu au putut fi modificate conform normelor sanitare, neasigurându-se cubajul de aer corespunzător sau circuitele funcţionale, care au grupuri sanitare insuficiente sau în care lucrările de modernizare ori renovare sunt în plină desfăşurare.
De anul trecut, metodologia pentru autorizarea sanitarã a unitãtilor de învãtãmânt s-a schimbat. Mai exact, conducerea acestora depune la Directia de Sãnãtate Publicã (DSP) Gorj o declaraţie pe propria rãspundere prin care încearcã sã convingã inspectorii sanitari cã situaţia unitãţii de învãţãmânt se încadrează în normele sanitare. Pe baza acesteia, DSP elibereazã autorizaţia şi, abia mai târziu, efectueazã controlul pentru a verifica dacã realitatea este conformã cu declaraţia. Din nefericire, au fost respinse 65 de asemenea şcoli şi grădiniţe în Gorj iar în acest an problemele sunt cu mult mai mari deoarece primăriile nu au bani să investească.

Vom avea alte şcoli închise?
Cu 1 septembrie 2010 îşi închid porţile 39 de unităţi şcolare, după cifrele oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Toate aceste unităţi şcolare au avut problema efectivelor reduse. Potrivit adresei Ministerului Educaţiei către toate inspectoratele şcolare din ţară, există două variante pentru şcolile din Gorj: obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare sau a statutului de în curs de autorizare sau raţionalizarea reţelei şcolare judeţene. În aceste condiţii este foarte posibilă o reducere semnificativă suplimentară a reţelei şcolare prin comasare la nivelul judeţului Gorj. Rămâne de văzut cum se va asigura transportul de vreme ce şi la şcolile comasate anterior sunt probleme.
Primăriile vor trebui să ia în serios această situaţie deoarece dacă nu se vor găsi bani de igienizări va fi mare jale, adică unele şcoli vor fi închise. Reprezentanţii sindicatelor din învăţământul gorjean că e vorba doar de o fantezie a ministrului, nu se mai pune problema de comasări la acest moment pentru că e nevoie de investiţii în transport sau chiar în spaţii şcolare.