RECORD Operă brâncușiană vândută cu 71 de milioane de dolari

Loading

Casa Chirstie’s New York a vândut în această săptămână o sculptură de bronz a lui Constantin Brâncuși cu suma record de 71 milioane de euro. Opera ”Tânăra sofisticată”, datând din 1932, a bătut recordul precedent de 57, 4 milioane de euro, realizat de opera ”Muza adormită” a aceluiași inegalabil sculptor.
Potrivit The New York Times, această vânzare din cadrul sesiunii „Evening Sale of Impressionist and Modern Art” a stabilit un nou record pentru lucrările lui Brâncuşi la licitaţii.Anterior, acest record era deţinut de sculptura din bronz “La Muse Endormie”, care a fost vândută cu 57,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată de Christie’s.

Pentru lucrarea „ Tânără sofisticată (Nancy Cunard)” s-au luptat trei persoane. Potrivit casei Christie’s, aceasta a fost adjudecată de o persoană care a dorit să îşi păstreze anonimatul şi care a participat la licitaţie prin telefon. Cumpărătorul a ajuns la aproximativ 190.000 de dolari reprezentând taxe pentru această tranzacţie.

Casa Christie’s estimase că această sculptură se va vinde cu cel puţin 70 de milioane de dolari.Lucrarea face parte din colecţia „Elizabeth şi Frederick Stafford”. Cei doi au cumpărat statueta direct de la Brâncuşi, în timpul unei vizite în atelierul său în 1955, şi a rămas în colecţia lor de atunci.

Conform  artdaily.com, extraordinara lucrare „La Jeune fille sophistiquée” este singurul exemplar în bronz al portretului stilizat făcut de Brâncuşi scriitoarei şi activistei anglo-americane Nancy Cunard.

Lucrarea păstrează stilul original al artistului – sculptura în marmură – un factor extrem de important, având în vedere câtă importanţa acorda Brâncuşi interacţiunii dintre materiale, subiecţii săi sculpturali şi piedestalele pe care le aşeza.

Conor Jordan, specialist în artă modernă şi contemporană, a remarcat: „O lucrare îndrăzneaţă şi rafinată, lucrarea Brâncuşi din Colecţia Elizabeth Stafford reprezintă unul dintre puţinele bronzuri ale artistului care şi-au păstart baza originală (…) Apariţia sa pe piaţă va fi un eveniment extraordinar pentru cei mai importanţi colecţionari ai artei moderne din lume”.

Brâncuşi a întâlnit-o pe Nancy Cunard în 1923 prin poetul dadaist Tristan Tzara. „Totul în ceea ce priveşte comportamentul ei, îşi aminteşte Brâncuşi, arăta cât de sofisticată era la acea vreme”.