Răspunderea în Justiție

Loading

La acest moment avem în spațiul public o dezbatere cu scântei privind oportunitatea unei legi a răspunderii magistraților, act legislativ așteptat și necesar în România de mai mulți ani. Din nefericire, Justiția de tip Macovei cu ingerințe nepermise ale politicului, în ciuda unor declarații contrare, se dorește continuată pentru că astfel președintele țării, singura persoană cu imunitate totală în fața legii, își păstrează o putere mult prea mare în spațiul public. Iar judecătorii rămân, cel puțin până la apariția unor noi prevederi legale, niște slujbași de lux ai statului care nu răspund decât în fața unor interese oculte, bineînțeles când acestea există, după cum am putut vedea în ce spune Sebastian Ghiță.
Pentru România, stat aflat în Uniunea Europeană de 10 ani și unde există încă MCV-ul deși DNA-ul și Înalta Curte sunt permanent lăudate în rapoartele europene, este cel puțin surprinzător că nu există o lege de răspundere a magistraților. Statul român, adică totalitatea cetățenilor din România, plătește sute de milioane de euro anual pentru erorile Justiției sancționate la CEDO. Procurorii și apoi judecătorii fac uneori abuzuri atât de grave încât victimele câștigă foarte ușor în instanțele europene. Cei care citesc presa românească au putut găsi deseori informații în care judecătorii doar își însușesc cele susținute de procuror, lucru total inadmisibil într-o țară din Uniunea Europeană.
Justiția trebuie reformată iar dacă tot plătim procurorul sau judecătorul mai bine ca pe președintele României, aceștia să aibă și răspunderea aferentă. ”Apărarea” sistemului judiciar se face de forțe politice care au folosit Justiția pe post de armă față de adversari, liberalii au așteptat în ultimii ani ca arestările DNA în rândurile social-democraților să îi aducă la Putere. Doar că electoratul, oameni care vin în contact cu instanțele și tot ce ține de puterea judecătorească, a cam văzut cum stă treaba și a votat în consecință. Degeaba face pe ”lupul moralist” președintele Klaus Iohannis, doar domnia sa și fosta conducere de la Înalta Curte de Justiție și Casație au folosit căi speciale de atac în Justiție, adică și-au bătut joc de credibilitatea instanțelor. Să mai spunem despre credibilitatea domniei sale, care este foarte scăzută și că orice apără aduce deservicii?
Suntem în UE și Justiția trebuie să joace un rol important dar nu deasupra legii. Justiția nu trebuie să fie o armă politică sau o castă, e una din puterile statului care trebuie să asigure mersul bun al întregului!