Protestele în învăţământ încep de săptămâna viitoare

Loading

Blocate la finele anului trecut, mişcările sindicale din învăţământ au fost reluate în unele judeţe chiar din această săptămână. În judeţul Gorj ele debutează cu pichetarea Prefecturii în data de 24 martie 2010. E vorba de mişcări sindicale în cascadă care pot duce la izbucnirea grevei generale în 7 iunie 2010, adică îngheţarea anului şcolar prezent. Liderii sindicali din judeţul Gorj spun că oamenii din sistem sunt extrem de nemulţumiţi şi calendarul mişcărilor sindicale poate fi chiar comprimat.

Cadrele didactice din judeţul Gorj vor începe protestele care vor culmina cu greva generală

Cadrele didactice sunt extrem de nemulţumite în toată ţara, în unele judeţe acestea închizând şcolile încă din această săptămână. Dascălii par să fi ajuns la capătul răbdării şi spun că nu exclud închiderea şcolilor chiar mai devreme decât calendarul mişcărilor sindicale anunţat la nivel naţional.

Nemulţumirile sindicaliştilor
Profesorul Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, spune că nemulţumirile sindicaliştilor sunt numeroase, printre acestea putând fi amintite:  Sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/prescolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010; Prin Ordonanta nr.114/2009 vor fi reduse 15.000 de posturi din învătământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus aproximativ 18.000 de posturi; Guvernul Boc a sistat acordarea fondurilor necesare continuării investitiilor începute în anii anteriori; Prin viitoarea lege a pensiilor, Guvernul Boc intentionează cresterea vârstei de pensionare la 65 de ani atât pentru bărbati, cât si pentru femei, măsură aberantă pentru salariatii din  învătământ, tinând cont de specificul acestui domeniu; Conducerea M.E.C.T.S. continuă să ignore existenta si valabilitatea Legii nr.221/2008 până în luna decembrie 2009, instingând ordonatorii de credite la nerespectarea hotărârilor judecătoresti definitive si irevocabile, precum si la nerespectarea prevederilor art.7 alin.2 din  Legea nr. 330/2009 care garantează salariatilor mentinerea salariului brut la nivelul lunii decembrie 2009; Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 387/2009 si a Ordinului M.E.C.T.S. nr. 3235 din 2010 privind încadrarea profesorilor din învătământul prescolar si primar, au apărut discriminări , atât în ceea ce priveste încadrarea, cât si salarizarea altor categorii de cadre didactice din învătământul prescolar si primar ; Veniturile salariale au scăzut, mai ales pentru personalul nedidactic si auxiliar, datorită neacordării, în continuare, a unor sporuri existente în Contractul Colectiv de Muncă si acordate în conditii legale.

Calendarul mişcărilor sindicale
Reuniţi în şedinţă la începutul acestei săptămâni, liderii sindicali afiliaţi USLI Gorj au hotărât ca protestele să înceapă cu pichetarea Prefecturii Gorj la 24 martie a.c. Calendarul mişcărilor sindicale este următorul: pichetarea sediului M.E.C.T.S. şi a Guvernului în a doua jumătate a lunii aprilie 2010; miting de protest la Bucureşti în prima jumătate a lunii mai 2010; desfăşurarea unei greve de avertisment în a doua jumătate a lunii mai 2010; declanşarea grevei generale începând cu 7 iunie 2010 şi neîncheierea situaţiei şcolare.
Profesorul Vasile Mija a mai declarat că a demarat la nivelul Gorjului un referendum în rândul membrilor de sindicat afiliaţi, pentru ca aceştia să se pronunţe asupra oportunităţii declanşării grevei generale. Liderul sindical nu exclude însă proteste spontane în cazul în care drepturile salariale nu se plătesc la timp sau în cuantumul legal.

One Comment on “Protestele în învăţământ încep de săptămâna viitoare”

Comments are closed.