Proiectul ”Ansamblul Brâncuși în UNESCO” în grafic

Loading

 

Autoritățile gorjene au avut parte de primele vești bune în dosarul includerii tripticului brâncușian de la Târgu-Jiu în patrimoniul UNESCO. Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat  că dosarul depus de statul român la comisia preliminară de specialitate a UNESCO a trecut de prima etapă.

Proiectul ”Ansamblul Brâncuși la UNESCO” a primit o primă recunoaștere internațională, a trecut de selecția inițială și am putea avea vești din cele mai bune peste un an. După cum știm, Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” a fost realizat în anii 1937-1938 de Constantin Brâncuşi la Tg-Jiu.

Lucrările brâncușiene – „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Coloana Infinitului” – au fost realizate în baza unui proiect, care aşa cum mărturisea chiar Constantin Brâncuşi era alcătuit din elemente arhitecturale cu valoare simbolică: „o alee, care plecând de pe digul Jiului, care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeană, ar trece pe sub un portal ce în viitor ar marca şi intrarea în grădina publică, pentru ca, continunând spre biserica ce se renovează, să se termine această cale ce va purta chiar şi denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunoştinţei, întruchipat dintr-o coloană înaltă de circa 29 m, înălţându-se fără sfârşit, aşa cum trebuie să fie şi recunoştinţa noastră”.

Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938 şi reprezintă un omagiu adus eroilor căzuţi în timpul Primului Război Mondial.

După 80 de ani, Ansamblul Brâncuși de la Tg-Jiu ar putea intra în Patrimoniul UNESCO. Primăria Tg-Jiu a primit vestea că dosarul  este conform şi va fi înaintat ICOMOS pentru continuarea verificărilor. „După depunerea dosarului, știam că în maxim o lună de zile vom avea un răspuns din partea UNESCO dacă dosarul respectă ghidul de întocmire. Pe 1 martie am fost anunțați că dosarul este bine întocmit, este conform cu cerințele UNESCO și va fi înaintat către ICOMOS pentru a avea un punct de vedere din teren. În general, la această procedură, o treime dintre dosare sunt respinse”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor.

Până pe 31 ianuarie 2019 statul român va primi un raport succint de evaluare și eventuale noi întrebări despre dosar, în urma unor vizite ale experților străini la fața locului, care vor avea loc anul acesta la Târgu Jiu. Evaluarea dosarului va continua până în mai 2019, urmând ca o sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial din vara anului 2019 să dea răspunsul final.