Profesorii de istorie la cursuri în ţinutul Neamţului

Loading

Peste 50 de profesori din învățământul preuniversitar, doctoranzi şi cercetători uniţi de pasiunea pentru istorie s-au aflat în perioada 18- 23 iulie în Ținutul Neamţului, unde au participat la Şcoala de Vară a Societății de Științe Istorice din România. Filiala Gorj a SSIR a fost reprezentată la cursuri de prof. dr. Dorina Nichifor (membru în Biroul Național Executiv al S.Ș.I.R.), prof. dr. Marcela Mrejeru și prof. Dorel Șorop (membrii în Biroul Judeţean SSIR Gorj).

Profesorul universitar  Toader Nicoară a fost unul dintre cei care au conferenţiat în faţa profesorilor din toată ţara
Profesorul universitar Toader Nicoară a fost unul dintre cei care au conferenţiat în faţa profesorilor din toată ţara

Luni, 18 iulie, a avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului, găzduită de Seminarul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” de la Mănăstirea Agapia. După salutul organizatorilor (Asociația Profesorilor de Istorie din Neamț, în colaborare cu Societatea de Ştiinţe Istorice din România și Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Cluj-Napoca), profesorii de istorie au asistat la o şezătoare moldovenească autentică, pregătită de către elevii şcolii din comuna Vânători -Neamţ.

Participare largă

La Școala de Vară a Profesorilor de Istorie din România au participat nume consacrate în studiul acestei ştiinţe precum prof. univ.dr. Bogdan Murgescu de la Universitatea București,  prof. univ. dr. Toader Nicoară de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și director al Școlii Doctorale „Istorie. Civilizație. Cultură”, prof. Elena Preda- inspector școlar pentru disciplina istorie în cadrul ISJ Neamț și reprezentat al Asociației Profesorilor de Istorie din Neamț (A.P.I.N.), dr. Nicolae Mihai de la Institutul de Cercetări Socio – Umane „C.S. Nicolăescu- Plopșor” din Craiova, drd. Bogdan Vârșan  și lectorul univ. dr. Alexandru Murad Mironov de la Universitatea din București.
Introduși de copii în frumusețea obiceiurilor și tradițiilor românești, participanții la Școala de Vară au dat startul atelierelor și dezbaterilor sub genericul „Modernitatea românească în secolele XIX – XXI. Proiecte de ţară – patrimoniu – istorie – educaţie”. În prima zi dedicată întru totul istoriei au fost abordate teme precum „De la deziderat la proiect concretizat: România stat suveran și independent”,  „Realități, dificultăți și discontinuități”, „Turismul cultural-religios ca proiect de dezvoltare locală și națională”, „Românii și Europa: strategii de integrare și mecanisme identitare”.
În a doua zi a Școlii de Vară desfășurată în Ținutul Neamțului, cei peste 50 profesori de istorie, cercetători și doctoranzi participanti au fost găzduiți de Seminarul Teologic Ortodox Liceal „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.
Activitățile au continuat aici cu  discuții pe marginea unor subiecte precum „Politica statului român privind românii din afara granițelor, în perioada interbelică și în al Doilea Război Mondial”.

Pe meleaguri moldovene

Aflându-se într-o instituție de mare tradiție duhovnicească, istorică și culturală, participanții la Școala de Vară a Profesorilor de Istorie din România au avut ocazia să asculte învățăturile pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Și, cum principala sarcină a Bisericii rămâne edificarea culturii creștine, părintele Mihoc  a oferit grupului detalii importante despre Biserica „Sf. Ioan Iacob” situată în curtea Seminarului, singurul lăcaș de rugăciune din județul Neamț împodobit cu pictură exterioară.
Participanții la Școala de vară a Profesorilor de Istorie din România au fost atrași ca un magnet de istoria fabuloasă a zonei Târgu Neamț , unde încă se mai păstrează tradiții și obiceiuri străvechi, iar numeroasele lăcașe de cult protejează comunitatea de rele.
Astfel, cei peste 50 de profesori de istorie, doctoranzi și cercetători au explorat împrejurimile, conduși de setea de cunoaștere a detaliilor istorice. După vizite în colțul de rai numit Agapia și la Parcul Natural Vânători Neamț, au urcat la Cetatea Neamț. Aici, muzeograful Vasile Diaconu le-a oferit informatii istorice detaliate despre vestita fortăreață medievală.
Organizatorii Scolii de Vară a Profesorilor de Istorie din România au inclus în programul activităților și vizite la celelalte obiective turistice din zonă. Cu siguranță, frumusețea și unicitatea întâlnită în Ținutul Neamț îi va determina pe participanții la Școala de vară să revină ca turiști  în zonă, alături de familie sau prieteni.
Vasile Diaconu, muzeograful care întâmpină turiștii la Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț în cazul în care nu efectuează cercetări arheologice, a vorbit celor peste 50 de participanți la Școala de Vară a profesorilor de istorie din România despre “Cercetarea arheologică desfășurată în județul Neamț, de la pionierat la tendințele mileniului II”.

Dorel Şorop