Profesorii gorjeni vor protesta la București pe 1 iunie 2016

Loading

Profesorii gorjeni anunță proteste de amploare la adresa Guvernului Cioloș. Peste 100 de profesori, membri ai sindicatelor din învățământul gorjean, vor participa pe 1 iunie la un marș de protest, alături de alte 15 000 de sindicaliști din țară. Cadrele didactice par mult mai decise decât în trecut să se facă ascultate de Executiv.

Profesorii ies în stradă pe 1 iunie 2016
Profesorii ies în stradă pe 1 iunie 2016

Constantin Huică, liderul Uniunii sindicatelor Libere din Învățământ Gorj, ne-a declarat zilele trecute că: “Protestele noastre vor începe cu un miting și un marș în București pe data de 1 iunie, organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. De la județul Gorj vor merge cel puțin două autocare, de la ambele sindicate. Noi nu avem nimic cu nimeni din celelalte categorii de bugetari, dar tot bugetari suntem și noi, tot la fel de importantă este și activitatea pe care o desfășoară cei din învățământ și mi se pare normal ca și cadrelor didactice să li se mărească salariile”.
Sindicaliștii din Educație se întreabă, pe drept cuvânt, de ce promisiunile tuturor guvernanților privind Educația ca o prioritate nu se vede în fapte. Excepția de anul trecut, o mărire de 25% a salariilor din Educație, a fost rapid estompată de creșteri în alte domenii, la capitolul demnitari fiind și de 300%.

Propunerile Guvernului

Salariile din educație ar putea fi majorate prin aplicarea de corecții, începând din august 2016, aplicarea unei noi grile de salariare din 2017 și a bonusului de performanță din anul 2018, impactul bugetar prin introducerea noii grile urmând să fie de 1,073 miliarde de lei pe an, rezultă dintr-un proiect al Ministerului Muncii. Doar că în 2017 am putea avea alte realități, inclusiv alt Guvern, iar prioritățile să fie altele.
Profesorii debutanți, cu studii superioare de lungă durată, vor avea un salariu de bază de 1.749 de lei la încadrare, urmând ca salariul de bază să crească la 1.760 de lei după obținerea definitivatului, se arată în anexa propusă de Executiv după întâlnirea cu sindicatele.
Cel mai mic salariu pentru cadrele didactice ar urma să fie al profesorilor, învățătorilor, educatorilor și celor care ocupă posturi de maistru-instructori cu studii de nivel liceal și fără pregătire de specialitate. Aceștia vor primi, la încadrare, un salariu de bază de 1.480 de lei, urmând ca remunerația să poată crește, în funcție de vechime, la 1.990 lei.
La polul opus se află profesorii cu gradul didactic I și studii de specialitate de lungă durată. Cei care au o vechime de peste 40 de ani în învățământ vor avea un salariu de bază de 3.662. Salariul unui director de unitate de învățământ preuniversitar ar putea ajunge la 5.945 de lei, potrivit proiectului.
În mediul universitar un rector cu gradul II ar urma să aibă un salariu de bază de 8.732 de lei, iar un rector cu gradul I ar urma să primească 7.586 de lei. Cel mai mic salariu din mediul universitar va fi de 2.178 de lei, și va fi încasat de asistenții universitari.