Proclamaţia de la Padeş, actuală după două veacuri

Loading

Istoria permite celor avizaţi să realizeze analize şi paralele, nu de puţine ori surprinzătoare, relativ la repetabilitatea unor evenimente istorice şi la cauzele acestora. De aceea, ar trebui să i se acorde acestei ştiinţe respectul cuvenit, ea permiţând evitarea greşelilor din trecut. Atragem atenţia, cu deosebit respect, cititorilor noştri asupra unor pasaje edificatoare, din punctul nostru de vedere, ale celui mai important document programatic al Revoluţiei de la 1821, condusă de către Tudor din Vladimir. Aceasta în contextul actualei crize sociale pe care o traversează România.

Tudor Vladimirescu a rămas peste secole un oracol al realităţilor din România contemporană

În România contemporană, una dintre solicitările revoluţionarilor de la 1821: “Să se aleagă căpeteniile noastre din cei care pot să fie buni” a devenit, în zilele noastre, un imperativ. Este nevoie de adevăraţi oameni de stat pentru a se evita greşelile din trecut.
Sunt elocvente şi frapante pentru actualitatea lor criticile aduse “căpeteniilor politiceşti” de către Tudor Vladimirescu: “Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericeşti, cât şi cele politiceşti, până când să suferim a ne suge sângele din noi?”.
Referindu-se la “prea puternicul împărat” (sultanul otoman), textul proclamaţiei precizează că acesta “(…) voieşte ca noi, ca nişte credincioşi ai lui, să trăim bine”.
În încheierea Proclamaţiei, Tudor Vladimirescu avertizează: “Să ştiţi că nimeni dintre noi nu este slobod (…) ca să se atingă măcar de un grăunte, de binele sau de casa vre unui neguţător, orăşean sau ţăran, sau de al vre unui locuitor (…)”.
Credem că, după două secole, toate aceste prevederi ale proclamaţiei de la Padeş sunt de o actualitate dezarmantă.

Proclamaţia de la Padeş
Fraţilor locuitori ai Ţării Românești, veri de ce neam veţi fii! Nici o pravilă nu opreşte pe om a întâmpina răul cu rău! Şarpele când îţi iasă înainte, dai cu ciomagul să-l loveşti, ca să-ţi aperi viaţa, care mai de multe ori ni se primejduieşte din muşcarea lui. Dar pe balaurii care ne înghit de vii, căpeteniile noastre, zic, atât cele bisericeşti, cât şi cele politiceşti, până când să suferim a ne suge sângele din noi? Până când să le fim robi? Veniţi dar, fraţilor cu toţii, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine!
Vechilul lui Dumnezău, prea puternicul nostru împărat, voieşte ca noi, ca nişte credincioşi ai lui, să trăim bine. Dar nu ne lasă răul ce ni-l pun peste cap căpeteniile  noastre!
Să se aleagă căpeteniile noastre din cei care pot să fie buni. Aceia sunt ai noştri şi cu noi dimpreună vor lucra binele, precum ne sunt făgăduiţi.
Nn vă leneviţi, ci siliţi de veniţi în grabă cu toţii, care veţi avea arme, cu arme, iar care nu veţi avea arme, cu furci de fier şi lănci (…) să vă faceţi degrabă şi să veniţi unde veţi auzi că se află adunarea cea orânduită pentru binele şi folosul a toată ţara!
Şi ce vă vor povăţui mai marii Adunării, aceea să urmaţi, şi unde vă vor chema ei, acolo să mergeţi! Că ne ajunge, fraţilor, atâta vreme de când lacrămele de pe obrazele noastre nu s-au uscat!
Şi iar să ştiţi că nimeni dintre noi nu este slobod (…) ca să se atingă măcar de un grăunte, de binele sau de casa vre unui neguţător, orăşean sau ţăran sau de al vre unui locuitor, decât numai binele şi averile cele rău agonisite ale tiranilor boieri să se jertfească, însă al cărora nu vor urma nouă – precum n unt făgăduiţi – să se ia pentru folosul de obşte.
Padeş, 23 ianuarie 1821

One Comment on “Proclamaţia de la Padeş, actuală după două veacuri”

  1. Istoria se repeta.Neamul omenesc nu a priceput nici acum de ce s-a jertfit Cristos.De 2000 de ani continuam sa fim prosti,umili,servili,si oportunisti.Continuam sa ne ducem viata de nevertebrate.Si noi,in Romania,am avut Cristii nostri,dar i-am omorit… ,,Veichiul lui Dumnezeu,prea puternicul nostru imparat,voeste ca noi,ca niste credinciosi ai lui,sa traim bine.Dar nu ne lasa raul ce ni-l pun peste cap capeteniile noastre !” spunea Tudor Vladimirescu in Proclamatia de la Pades in 1821… Si l-am sortit pieirii cu buna stiinta,de parca nu ne-ar fi fost de ajuns un Decebal,Mihai Viteazul,sau un Tepes Voda…Saminta fanariota a reincoltit dupa aproape200 de ani parca mai abitir ca inainte.De data asta cu nume romanesti..Iliescu,constantinescu,Basescu…Numai ca la noi vladimirescu refuza sa mai ,,invie” … Iar stirpea romaneasca nu are pe cine sa intrebe : ,,ELLI,ELLI lama sabactani ?!!”

Comments are closed.