Prevenirea, soluţia alunecărilor

Loading

Am avut ocazia, de multe ori, să aud primari care se vaită că le alunecă terenul şi că au nevoie de bani, ca să rezolve problema. Eu consider că, acum, când banii sunt atât de greu de găsit, că e mult mai indicat să căutăm alte soluţii. Toată treaba este, însă, să ne mişcăm repede, înainte ca natura să facă distrugeri mari şi să provoace chiar un dezastru, cum a fost, de exemplu, la Roşia de Amaradia. Să luăm cazul comunei mele. În satul Piscuri, a apărut o alunecare de teren, care, deocamdată, ameninţă 4-5 case, care se află la câteva sute de metri, dar, dacă nu intervenim rapid, zeci de case care sunt aliniate la Drumul European vor fi afectate. Deci nu e de stat. Am închiriat un utilaj şi am trecut la operaţiunea  de terasare, care rupe oglinda de alunecare şi împiedică apa să se depoziteze la baza acesteia. Altfel, se va ajunge, în cel mai scurt timp la pungi de apă care vor determina amplificarea alunecării de teren. E o operaţiune foarte simplă, pentru mine, cel puţin, care sunt inginer miner. Este exact ca la terasele ce se fac la haldele de steril, iar faptul că acum studiez ingineria mediului mă ajută, de asemenea.
După ce vom realiza terasele de înfrăţire, vom planta salcâmi, pentru că acest arbore are reţeaua de rădăcini foarte puternică, se prinde uşor şi creşte foarte repede. E cel mai indicat arbore pentru fixarea solurilor, în cazul terenurilor degradate. Cât despre lucrarea de împădurire, nici aceasta nu va fi scumpă, pentru că o vom face cu elevii de la şcoală, care vor avea şi de învăţat din asta şi vor da o mână de ajutor pentru protejarea propriilor gospodării.
Aceste lucrări se cheamă de refacere a cadrului natural şi le poate face orice primar, fără să mai aştepte fonduri, firme de specialitate şi aşa mai departe.