Părăsirea timpurie a școlii, sport național în România

Loading

 

Circa 3500 de elevi vor susţine probele Evaluării Naţionale în Gorj

Tot mai mulți tineri din România aleg să părăsească școala cu mult înainte de finalizarea gimnaziului și mai ales a liceului. Rata de părăsire timpurie a şcolii este de 26,6% în zonele rurale din România, 17,4% în oraşe mici şi suburbii şi scade la 6,2% în municipii, relevă o statistică transmisă de organizaţia ”Salvaţi Copiii”. Cifrele sunt necruțătoare și arată o realitate îngrijorătoare în România contemporană.

Potrivit analizei fîcute de ”Salvați copiii”, deşi rata de părăsire timpurie a şcolii a scăzut uşor, de la 19,1% în 2015 la 18,3% în 2017, obiectivul naţional în cadrul strategiei Europa 2020 (11,3%) rămâne de neatins.

“Accesul la educaţie de calitate reprezintă o provocare, îndeosebi în zonele rurale unde studiază 45% din populaţia şcolară a României (nivel primar şi gimnazial). (…) Dacă aruncăm o privire succintă asupra rezultatelor de la evaluările naţionale, putem surprinde complexitatea unui fenomen social deja cronicizat: astfel, în anul 2016, 37,5% dintre elevii de clasa a VIII-a din mediul rural au avut rezultate slabe (sub nota minimă 5), comparativ cu 15% în şcolile urbane. Diferenţele între mediul rural-urban sunt reflectate şi în ceea ce priveşte rata înscrierii în educaţia preşcolară. Astfel, procentul copiilor cu vârsta între 3-5 ani înscrişi în învăţământul preşcolar este de 81,4%, pentru anul şcolar 2016-2017, cu o diferenţă de aproximativ 10 puncte procentuale între mediul rural şi urban: 75,9% rata de înscriere în mediul rural şi 86,2% în mediul urban”, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.

În ceea ce priveşte participarea efectivă a copiilor la această etapă esenţială a educaţiei, datele europene indică, pentru România, un procent de doar 60,8% pentru acelaşi an şcolar.