Paralizați, fără ajutor

Loading

Primarul comunei Cătunele, Florin Țuilă, vrea să ceară schimbarea legislației, astfel încât persoanele aflate la pat, indiferent din cauza cărei boli, să beneficieze de o indemnizație din partea statului și de însoțitor plătit. Acesta spune că nu e corect ca un cetățean care a suferit un accindent vascular sau are o boală care nu-i permite să se deplaseze în siguranță și să se îngrijească singur să nu beneficieze de aceleași drepturi de care beneficiază o persoană cu gradul I de handicap.

Oameni imobilizați, părăsiți de Statul Român
Oameni imobilizați, părăsiți de Statul Român

În timp ce mulți bolnavi închipuiți primesc indemnizații și sunt plătiți însoțitori de către stat să aibă grijă de ei, deși se știe foarte bine că umblă singuri pe drum, ba chiar conduc mașina unii dintre ei (cum s-a văzut în cazul soțului fostului ministru al Muncii- Mariana Cîmpeanu), alții își chinuie zilele la pat și nu beneficiază de nici un ajutor din partea statului.
În comuna Cătunele există mai multe cazuri de persoane imobilizate la pat, ca, de altfel, în mai toate localitățile României.
Primarul Florinel Țuilă spune că s-a săturat să tot constate și să nu facă nimic:  „În România sunt mulți beneficiari ai banilor statului pe probleme sociale, cred că, fără să merite acești bani, pe când alte persoane, tot în aceeași țară, suferă la ora actuală, datorită bolilor dobândite, sau chiar din naștere, boli care-i fac să depindă de alte persoane și acestea nu beneficiază de asistență socială plătită. Legile sunt făcute de oameni, de români, dar nu neapărat pentru români. Sunt făcute, probabil, din interese. De 10 ani, de când sunt eu la primărie, au foarte multe persoane paralizate, au trăit 5-6 sau chiar 7 ani, au murit și nu au beneficiat de aceste drepturi.”
Un caz de persoană din Cătunele care nu se poate descurca singură este Ecaterina Bejenaru, aceasta căzând și rupânsu-și piciorul după ce a încercat să se deplaseze prin cameră. Femeia a fost încadrată, până anul trecut, în gradul II de handicap, fără a avea drept la însoțitor, iar acum i-a fost tăiată și indemnizația pentru acest grad, cu toate că starea sa de sănătate nu s-a îmbunătățit deloc.
Un alt caz este cel al lui Nicolae Mustață, care este paralizat de aproape trei ani, după ce a suferit un accident vascular cerebral, dar nu a beneficiat niciodată de vreo sumă de bani sau de drept la însoțitor, pentru că accidentele vasculare nu se încadrează la categoria handicap.
Am cerut și noi o părere comisie care se ocupă cu încadrarea în gradele de handicap, dar, după mai multe pasări de la o persoană la alta, ne-au recomandat să citim legislația singuri, pe site-ul Autorității Naționale pentru Protecția Persoanelor cu Handicap. Doar că site-ul este în construcție. Cât despre inițiativa membrilor respectivei comisii de a anunța ministerul că primesc solicitări din teritoriu pentru îmbunătățirea legislației nici vorbă…