„Ora Pământului” marcată de elevii și cadrele didactice din Bălești

Loading

Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Bălești, Asociația „Școala Gorjeană” și Săptămânalul „Vertical” au organizat la finele săptămânii trecute Proiectul educațional „Ora Pământului-2015”, manifestare aflată în calendarul de activități al Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Acțiunea și-a propus să informeze şi să responsabilizeze elevii, determinându-i să participe la acţiuni de protejare a mediului înconjurător.

O parte dintre cei implicați în ORA PĂMÂNTULUI la Bălești
O parte dintre cei implicați în ORA PĂMÂNTULUI la Bălești

Ora Pământului este un eveniment internațional, organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice. Ora Pământului constă în stingerea luminii și oprirea aparatelor electrocasnice neesențiale timp de o oră, în mod voluntar, atât de către consumatorii individuali cât și de către instituții și unități economice. Anul acesta mesajul special a fost ”Dăruiește naturii din energia ta”, lucru respectat de elevii și cadrele didactice din Bălești care s-au adunat cu mic, cu mare în fața Primăriei Bălești.

100 de participanți la Bălești

În pofida vremii potrivnice, ploaie persistentă și frig, timp de o oră, sâmbătă seara, la Bălești, în parcul din fața Primăriei din comună, ,,Ora Pământului – 2015” a adunat peste 100 de participanți, elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Antonie Mogoș” din Ceauru-Bălești, profesori, părinți dar și reprezentanți ai autorităților locale, marcând cea mai populară manifestare de mediu din lume, cu lampioane, gulguțe multicolore și lumânări, pentru a încuraja reducerea consumului de energie. Cei prezenți la eveniment s-au bucurat nu doar de feeria lampioanelor lansate, spre încântarea tuturor, dar și de câteva momente artistice susținute de elevii școlii din localitate.
Așa cum avea să ne declare prof. Cornel Șomâcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș”, ”aceste evenimente au rolul de a informa şi responsabiliza elevii cu privire la protejarea mediului înconjurător, implicarea lor în activități plăcute şi constructive, dezvoltarea spiritului civic, implicarea în viața comunității în care trăiesc, dezvoltarea abilităților de a interacționa cu alți tineri, dar și cultivarea dorinței de a trăi într-un mediu curat. Chiar dacă participanții au fost mai puțini ca la ediția precedentă, probabil din cauza vremii, problemele de mediu au ajuns sau vor ajunge la urechile tuturor prin intermediul profesorilor și partenerilor. Nu pot să nu remarc implicarea deosebită a unor cadre didactice ca Dumitru Firoiu, Maria Știrbu, Raluca Dan, Lorelai Popescu, Oana Tița dar și a unor părinți sau alți membrii ai comunității.”

Daniel Cismașu