Pădurile noastre au dispărut, averile lor au crescut

Loading

În ultimii ani, sute şi sute de hectare de teren forestier au fost retrocedate, legal sau mai puţin în litera legii după cum s-au sesizat autorităţile într-un final şi au dispărut în urma unei exploatări nemiloase pe raza judeţelor Gorj şi Vâlcea. Cei care au acţionat contrar interesului public, există dosare deschise de autorităţi dar neduse până la capăt în această direcţie, ocupă funcţii de inspectori în cadrul ITRSV Vâlcea. Cei vinovaţi de tăierea ilegală a pădurilor la Tismana şi Crasna, la Novaci şi Baia de Fier şi în munţii Vâlcii, sunt aceiaşi funcţionari care s-au îmbogăţit nemăsurat. Unul dintre aceştia este şi gorjeanul Eugen Simionescu, fost director ITRSV Vâlcea.

Tăierea necontrolată a pădurilor poate aduce dezastre naturale cum a fost viitura de la Novaci
Tăierea necontrolată a pădurilor poate aduce dezastre naturale cum a fost viitura de la Novaci

Presa din Oltenia a vorbit în ultimii ani de „grupul de la Gorj”, un fel de Cosa Nostra care ar fi cauzat pagube imense munţilor din Gorj şi Vâlcea. Deşi Poliţia Vâlcea a deschis mai multe dosare, aşa cum au făcut şi omologii de la Gorj, inspectorii respectivi o duc bine mersi iar averile le înfloresc într-o veselie. Vestitul „grup de la Gorj” de care vorbeşte presa ar fi alcătuit la nivelul ITRSV Vâlcea din Eugen Simionescu, Gheorghe Jianu, Gheorghiţă Ştefan şi Doru Epure.

O avere considerabilă

Doru Epure continuă să-și vadă de plăcerile vieții, în ciuda faptului că se apropie ața de par
Doru Epure continuă să-și vadă de plăcerile vieții, în ciuda faptului că se apropie ața de par

După apariţia materialului precedent, redacţia noastră a intrat în posesia „declaraţiei de avere” a inspectorului ITRSV Vâlcea Doru Epure, aceasta fiindu-ne pusă la dispoziție de instituția la care Epure lucrează, în urma unei solicitări făcute de noi, dar pe site-ul oficial continuă să se afle, în locul declarațiilor de avere, declarațiile de interese, deși am sesizat acest lucru conducerii instituției, care ne-a precizat că trebuie să fie o eroare a IT-istului. Se vede treaba că nu s-a luat, până acum, măsura remedierii ei.
Se poate spune că cele înscrise de Doru Epure, în luna iunie 2014, în declarația de avere ne-au întrecut toate aşteptările. Cum această declaraţie de avere „publică” nu poate fi accesată pe site-ul ITRSV Vâlcea, vă oferim câteva din datele cele mai relevante. Astfel, Doru Gheorghe Epure are în proprietate următoarele terenuri: 1500 mp teren intravilan în Tg-Jiu din 2002; 3100 de mp păşune la Bumbeşti Jiu, jumătate din suprafaţă dobândită în 2003; 22 565 mp păşune la Bumbeşti Jiu, 2/3 dobândită în anul 2004; 100 000 mp teren forestier Bumbeşti Jiu din 2005; 2500 mp păşune Târgu-Jiu, cu soţia şi Cosmin Manasia, din 2007; 2671 mp păşune la Târgu-Jiu cu aceeiaşi proprietari, din 2007; 2672 mp păşune la Târgu-Jiu, aceiaşi proprietari, din 2007; 903 mp în intravilan Târgu-Jiu tot din 2007. De fapt acum urmează partea cea mai interesantă, alte trei terenuri forestiere la Crasna, Tismana şi Godineşti, împreună cu controversatul om de afaceri Liviu Pătraşcu, patronul S.C. Foresta beneficiind de 720 hectare retrocedate ilegal după cum spun autorităţile statului. Astfel, în cursul anului 2011, Doru Epure a cumpărat împreună cu soţia şi Liviu Pătraşcu 3 500 000 mp de teren forestier la Crasna, 2957249 mp teren forestier la Tismana şi 742751 mp teren forestier la Godineşti.
Să nu credeţi că Doru Epure are doar terenuri în proprietate, potrivit declaraţiei de avere deţine două apartamente în Târgu-Jiu, unul de 52, 76 mp din 1998 şi altul de 90,51 mp din 2004, ambele în zone foarte bune ale oraşului şi o casă de vacanţă de 720 mp la Rânca. A face un total în bani al acestei părţi din avere ne duce spre cifre greu de imaginat, nu doar greu de justificat pentru un funcţionar al statului.

Coincidențe?

În raportul Ministerului Mediului, mai multe firme au tăiat ilegal păduri din Gorj și Vâlcea
În raportul Ministerului Mediului, mai multe firme au tăiat ilegal păduri din Gorj și Vâlcea

Cu ani în urmă, descoseam în Vertical ițele cumetriei între Epure, Manasia (care e văr cu Epure și conducea cu succes o firmă de exploatare forestieră) și Pătrașcu (de asemenea patron de firmă de exploatare forestieră din Argeș). Subiectul l-am aflat de la Eftemie Popescu, patronul unei foste firme de exploatare forestieră, care îl acuza pe Doru Epure că a instrumentat toată afacerea, în timp ce era şef la Ocolul Silvic Bumbeşti- Jiu, cumpărând şi vânzând, succesiv, terenuri forestiere aflate pe raza ocolului silvic pe care-l păstorea, cu profituri exorbitante, în schimbul scoaterii din fondul forestier al respectivelor păduri, în favoarea Hidroelectrica şi a carierelor Meri şi Carpat Agregate.
Deşi în VERTICAL aţi putut citi o anchetă complexă care s-a întins din 2008 până în prezent pe această temă, abia acum au început să se mişte lucrurile, deşi a destul de târziu. În tot acest timp, firma lui Eftemie Popescu a fost lichidată, statul a fost păgubit cu aproape un milion de Euro, plătit la suprapreț de Hidroelectrica lui Doru Epure, deși acesta tocmai îl cumpărase la preț cu mult mai mic, iar jumătate din Muntele Dumitra a ajuns pe mâna lui Liviu Pătrașcu, care a reuşit să-l schimbe pe cele mai bune păduri din Gorj, din Tismana şi Crasna.

„Şi care-i problema?”

Cel mai senin în această poveste era fostul şef de ocol de la Bumbeşti Jiu, Doru Epure, pe timpul căruia s-a validat Muntele Dumitra. În timp ce cu alţii Direcţia Silvică s-a judecat ca să nu le dea pădure, pentru că nu au toate actele în regulă, aici toată lumea a închis ochii. Întrebat cum a fost de acord să predea o jumătate de munte în plus față de actele existente la dosar, acesta a dat vina pe alţii: „Nu eu am semnat din partea ocolului silvic, ci delegatul ocolului pentru acea localitate. Iar dosarul a trecut prin două comisii, locală şi judeţeană, de ce n-au văzut ei?”
La întrebarea cum se face că după această validare cu ochii închişi, muntele a fost fărâmiţat şi cumpărat ieftin pe bucăţi de el, nevasta, rudele şi prietenii săi, Doru Epure a întrebat enervat: „Şi care-i problema?”

E problemă….

Problema rezultă chiar din declarația de avere a lui Doru Epure, pentru că nu poate justifica sumele de bani investite în averea spectaculoasă pe care singur o declară, ținând cont de faptul că mereu a fost angajat al statului, iar veniturile salariale nu i-ar fi permis astfel de achiziții. Mai mult, declarația de avere dovedește legătura strânsă pe care până acum n-a recunoscut-o, cu Cosmin Manasia și cu Liviu Pătrașcu, pentru că, dacă n-ar fi avut interese comune e greu de crezut că ar fi mers până acolo încât să cumpere bunuri în comun cu aceștia. Iar dacă nu vi se par relevante „coincidențele” de mai sus, e bine s precizăm că până și soacra lui Doru Epure tot o firmă de exploatare forestieră avea, iar prin amabilitatea sa, după declarația lui Epure, îi dădea jeep-ul firmei să circule cu el.

O nouă sesizare către autorităţile statului

Ca și Doru Epure, Eugen Simionescu s-a înconjurat de tăietori de păduri
Ca și Doru Epure, Eugen Simionescu s-a înconjurat de tăietori de păduri

Un alt personaj asupra căruia cei de la Agenţia Naţională de Integritate sau poate chiar DNA-al ar trebui să privească cu atenţie este Eugen Simionescu, fost director ITRSV Vâlcea şi gorjean de-al nostru de la Polovragi.
Vorbim, în primul rând, despre un adevărat „lup paznic la oi”,actualmente inspector în cadrul ITRSV Râmnicu-Vâlcea, persoană care, în timp ce se află în funcţii de şef pe la instituţiile de control silvic ale statului, se ocupă şi de tăieri ilegale în pădurile din judeţele Vâlcea şi Gorj prin firme de casă.
Eugen Simionescu, sub protecţia căruia, în perioada 2009 – 2013, firma bunului său prieten Daniel Droaşcă (S.C.Cireşul SRL) a defrişat terenurile forestiere din nordul judeţului Vâlcea, ce aparţin Obştii Moşnenilor Câinenii Mari, este în centrul mai multor dosare deschise de oamenii legii din judeţul vecin. Jaful din pădurile comunei Câineni nu a fost observat mulţi ani de inspectorii ITRSV Râmnicu Vâlcea, cât Eugen Simionescu a ocupat funcţii de decizie în structurile de stat de control silvic (perioada 2010 – 2011, când acesta a deţinut funcţia de inspector şef al ITRSV Râmnicu-Vâlcea) şi nici în cursul lui 2012 – până la începutul anului 2013, când acesta a făcut parte din structura centrală de control silvic din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
În această vară după scandalul inundaţiilor din zona Novaci, Polovragi şi Obârşia Lotrului, Corpul de control al ministrului Mediului a constatat, de exemplu, că SC Cireşul SRL a exploatat masă lemnoasă în zona noastră de peste 8000 mc.

Pe lângă lege

În perioada cât a deţinut funcţia de inspector şef al ITRSV Râmnicu Vâlcea, Eugen Simionescu a avut grijă să se înconjoare de persoane de încredere, acesta operând o serie de angajări şi schimbări din funcţie ale şefilor de servicii/birouri din cadrul instituţiei de control regionale, pe care i-a înlocuit cu persoane apropiate lui, printre aceştia regăsindu-se: Nicu Simionescu – fratele său, Iustinian Rogoveanu – finul său, ș.a.
Prietenia cu Daniel Droaşcă i-a adus multe avantaje lui Simionescu, omul de afaceri a avut grijă de fiecare dată de prietenul său şi de familia acestuia când s-au aflat la nevoie. Aşa că în perioadele în care Eugen Simionescu nu a ocupat funcţii la instituţiile de control silvic (ianuarie 2012 – iulie 2012, februarie 2013 – iulie 2013), acesta a activat ca salariat la SC Cireşul, fiind retribuit aşa cum se cuvine, cu venituri salariale substanţiale de cca. 2.000 euro/lunar. De asemenea, în cursul anului 2012, Daniel Droaşcă l-a angajat la firma sa şi pe fiul prietenului său – Alexandru Simionescu. Se pare că patronul vâlcean este dispus să-i asigure lui Eugen Simionescu un loc de muncă bine plătit şi după apropiata retragere la pensie a acestuia, chiar dacă legea interzice această posibilitate timp de 3 ani după ieşirea din corpul funcţionarilor publici.

 

În atenţia DNA
Abia în cursul lunii mai 2013, inspectorii ITRSV Râmnicu Vâlcea au constatat că în pădurile aparţinând Obştii Moşnenilor Câinenii Mari, pe lângă tăierile autorizate în cantitate de 15.202 mc, s-a tăiat ilegal (perioada 2009-2013) un volum de 35.548 mc, aferent unei suprafeţe forestiere de cca. 72 ha, însă sancţionat a fost doar Ocolul Silvic Privat Valea Oltului, ce avea în pază şi administrare suprafeţele forestiere în cauză, prin confiscarea ciocanelor de marcat, iar în cursul lunii septembrie 2013 prin retragerea autorizaţiei de funcţionare, însă autorii jafului, Daniel Droaşcă şi firma sa, precum şi complicii, ca Eugen Simionescu, au rămas neatinşi.
Suplimentar, în cursul lunii aprilie 2014, inspectorii ITRSV Râmnicu Vâlcea au identificat pe alte suprafeţe forestiere din proprietatea Obştii de Moşneni Câinenii Mari exploatări ilegale de masă lemnoasă în volum de cca. 55.312 mc realizate de Cireşul SRL în perioada 2009 – 2013, dar pentru care responsabil a fost făcut tot Ocolul Silvic Privat Valea Oltului, deja desfiinţat, în timp ce Daniel Droaşcă a continuat nestingherit jaful în pădurile Câinenilor.

Aura Stoenescu
Cornel Şomâcu

2 Comments on “Pădurile noastre au dispărut, averile lor au crescut”

  1. Este bine sa se ia masuri drastice asupra acestor impostori si sunt total de acord ca DNA-ul sa studieze toate cazurile de asemenea anvergura. Eu am 6 ha de padure, am o mama de 90 de ani si abia am reusit sa iau 9mc de lemne pentru foc si alea cu cantec.Nu-mi vine sa cred ca este posibil asa ceva. Platesc impozit la stat pentru detinerea acestor paduri . Doamna ministru Pana spune ca te incalzesti cu 3mc pe ha intr-o iarna ca cea de anul trecut? Atii defriseaza masiv fara sa aiba paduri, au cumparat zone intregi, dar cum?
    Platesti taxa pentru paza ,taxa de de reimapadurire(asta fiind la mana celor care trebuie sa se ocupa de asa ceva)si asta fiind la mana acestora cand strang cele 100 ha, in total iti vine sa renunti sa cumperi lemenele cu 1800lei/mc . Legiuitorii cand fac legea ar trebui sa gandeasca cand fac asemenea legii, dar cum in parlament se doarme si nu prea au timp ca sunt ocupati ;2 zile la parlament si 5 zile in teritoriu si se vaicaresc ca le trebuie salarii mari.Asta este tara in care traim.Sper ca cel putin DNA-ul sa mai faca liniste si in acest domeniu.

Comments are closed.