Operație reușită, la un pacient cu șanse la viață de 1%

Loading

Un medic de la Spitalul Clinic de Urgență Județean Timișoara face parte, după părerea mea, din rândul puținilor „doctori care fac minuni”. Și spun asta în deplină cunoștință de cauză, pentru că a salvat de la o moarte sigură și iminentă o bătrână de 75 de ani, căreia i se dădeau șanse la viață de 1%.  Cauza era un cancer în ultima fază, cu sângerare masivă, când orice medic ar fi putut spune că n-are rost să mai deschidă bolnavul.

Moartea, întoarsă din drum de un doctor care face minuni
Moartea, întoarsă din drum de un doctor care face minuni

În condițiile în care în România medicii sunt umiliți cu salarii de mizerie, când mulți au ales să plece din țară pentru a lucra și trăi în condiții decente, mai există, totuși, unii care continuă să-și facă meseria, respectând Jurământul lui Hippocrate. Un astfel de om este medicul primar chirurg Nicolae Mocanu, de la Spitalul Clinic de Urgență Județean Timișoara, cel care mi-a salvat de la moarte sigură și iminentă o rudă apropiată. Mă bucur nespus că am ales să o duc la spital la Timișoara, pentru că la Târgu Jiu există, cu siguranță, medici care omoară oameni, mai puțin care fac minuni. Iar pe ruda mea numai un astfel de om o putea salva.

Filmul evenimentelor
Când am dus-o pe bătrână, în urmă cu aproximativ trei luni, la Spitalul CFR din Timișoara, ni s-a spus că are cancer în metastază la stomac și că e nevoie de operație, doar că ea nu a fost de acord să se opereze. Luna trecută, am luat noi, familia, hotărârea să o ducem la operație, pentru că ajunsese în ultima fază. Era cu pierdere masivă de sânge, hemoglobina 3, iar când am ajuns acolo avea paloarea morții. Era galbenă complet la față, mâinile palide și unghiile i se înnegriseră. S-a mirat medicul Nicolae Mocanu cum a ajuns de la Mehedinți, că de acolo am transportat-o, la Timișoara, în starea în care era. S-a închinat și medicul, când a văzut-o. I-a dat șansă 1% să reziste la operație. A spus că orice medic ar fi putu refuza cazul, pentru că la un pacient aflat într-o asemenea fază, de regulă, se ia decizia să nu mai fie deschis. Ne-am legat, totuși, de acel 1%, adică am ales între o moarte sigură și o șansă de 1%. Am sperat într-o minune și aceasta s-a produs. Medicul ne-a spus că este unul dintre cazurile foarte rare. Operația a durat trei ore și jumătate. A rezolvat totul din punct de vedere chirurgical, dar nu ne-a recomandat citostatice, pentru că tratamentul este atât de dur, încât ne-a spus că la vârsta ei și la starea în care e nu va rezista. Atât cât va vrea Dumnezeu să trăiască, trăiește.

Trăiește…
Nici imediat după operație doctorul Mocanu nu credea că bătrâna își va reveni. A spus că o duce din blocul operator în reanimare, pentru că așa e procedura, dar să nu ne facem prea multe speranțe, că a ieșit vie din operație, pentru că va fi greu să reziste. Abia la patru zile după operație ne-a spus că e bine și că a avut o dorință foarte mare de viață, că s-a luptat cu moartea,  iar Dumnezeu a fost alături de ea. Eu zic, însă, că în primul rând a fost alături de ea doctorul Nicolae Mocanu, pentru că, dacă el n-ar fi fost, ea ar fi fost moartă acum. Mi-aș dori să fie un astfel de om, un astfel de medic, în fiecare spital, sau chiar în fiecare secție a unui spital. Pentru că atunci nu ar mai muri oameni cu zile…, care mai au o șansă la viață.
Marian Manea

One Comment on “Operație reușită, la un pacient cu șanse la viață de 1%”

  1. Sunt un bolnav cu stenoza mitrala de lanastere dealungul vieti odata cu dezvoltarea stintei am suferit 2 operati pe cord deschis care au functionat din 92 pana in anul 2013 cand am avut stari de sufocare si am fost obligat sa ma internez la spitalul din Balotesti unde am fost operat de un grup de doctori cu suflet care prin priceperea si devotamentul domniilor lor mi au salvat viata. La operatie nu am avut decat zece la suta ca sa scap si totusi am plecat pe picioarele mele. Le multumesc acestor specialisti in salvarea bolnavilor si le doresc sa i ajute dumnezeu cum am fost si eu ajutat de domnile lor

Comments are closed.