Obârșia Lotrului, invadată de culegători

Loading

Sute de culegători de ciuperci și fructe de pădure au invadat pădurile din zona Obârșia Lotrului, afectând și terenurile Asociației Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, în special pentru că lasă mizerie în urmă, proprietarii riscând amenzi usturătoare de la Garda de mediu. Pentru a-i determina să fie civilizați și să nu taie ilegal arbori ca să-și construiască adăposturi sau pentru a aprinde focul, reprezentanții obștii au apelat la poliție și la jandarmii montani.

Conducerea Asociației Obștea ARC a apelat la jandarmi și la poliție pentru a impune culegătorilor să respecte legea
Conducerea Asociației Obștea ARC a apelat la jandarmi și la poliție pentru a impune culegătorilor să respecte legea

Zona Obârșia Lotrului este recunoscută ca fiind una dintre cele mai bogate din țară în ciuperci și fructe de pădure, de aceasta fiind atrași atât culegătorii cât și colectorii de astfel de produse ale pădurii. Aici vin în fiecare an sute de culegători din toate zonele țării și campează în condiții insalubre, lăsând în urma lor multe gunoaie, atât de la campare cât și în urma curățării ciupercilor. Dumitru Pârjol, președintele Asociației Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, spune că a fost nevoit să apeleze la autorități pentru a face față situației: „Am solicitat sprijinul Postului de poliție Voineasa și Jandarmeriei Montane pentru combaterea tăierilor ilegale de material lemnos, a campărilor ilegale și a traficului cu fructele de pădure din punctul Obârșia Lotrului, aflată pe teritoriul localității Voineasa din județul Vâlcea, zonă în care se întind și proprietățile asociației noastre. Colectorii de fructe de pădure, fără a avea contract de parteneriat cu noi,  se folosesc de serviciile culegătorilor, fără a le asigura condiții minime de campare și lucru. Astfel, în urma lor rămâne cantități uriașe de gunoaie, care afectează mediul înconjurător, iar pentru acestea asociația riscă amenzi foarte mari de la Garda de Mediu.”

Alte probleme

Problemele cu culegătorii nu sunt, însă, așa de mari pentru membrii obștii, comparativ cu cele pe care le au cu arendașii care au obținut contracte în 2010 cu fosta conducere.
În anul 2013, în urma demersurilor Consiliului de Administrație al Asociației Obștea ARC, un număr de 9 fermieri au acceptat rezilierea contractelor încheiate în anul 2010 cu fosta conducere, iar pentru suprafețele rezultate în urma rezilierii s-au întocmit noi contracte de arendă la care nivelul arendei este de 80% din suma încasată pe ha de la APIA, suma astfel câștigată de Asociația Obștea ARC printr-o mai bună administrare a suprafețelor deținute fiind de peste 800.000 lei.
O situație aparte este cea a fermierilor Isdrariu Ionuț Bogdan Alexandru și Navlea Constantin, care se folosesc de cesiuni ale contractelor de arendă, de la persoanele fizice la persoane juridice, care nu respectă art. 21/Legea 16/1994 a arendei, potrivit căruia la aceste cesiuni trebuia să-și dea acordul scris conducerea asociației.
Președintele Dumitru Pârjol spune, însă, că demersurile pentru remedierea situației asociației continuă: „O parte din fermierii arendași au înțeles problema și au fost de acord cu majorarea arendei de la infimul 8%, la 80% din cuantumul subvenției. Pentru cesiunile făcute cu încălcarea legii de doi dintre fermieri am formulat plângeri penale împotriva lor, precum și împotriva angajaților APIA care au acceptat la plată dosarele lor, deși nu aveau dovada că au obținut acordul asociației pentru cesionarea suprafețelor. Sper, însă, să nu mai avem probleme asemănătoare de acum înainte, pentru că în ultimul timp se observă schimbarea în bine care s-a produs la APIA Gorj- după schimbarea fostei conduceri a instituției- aceasta devenind mai transparentă, cooperantă și imparțială.”

Tabel cu fermierii care dețin contracte de arendă încheiate în anul 2010  și sunt în litigiu cu Asociația Obștea de Moșneni Aninișeni, Radoșeni, Cărpinișeni, precum și nivelul arendei pe care o plătesc în anii 2013-2014

Nume/prenume fermier    Suprafața arendată/ha    Cuantumul arendei/ha
1    Navlea Constantin    47    80% din valoarea subvenției
2    Niculescu Stelică    40    80% din valoarea subvenției
3    Boanță Aristică    12    80% din valoarea subvenției
4    Danciu Gheorghe    40    80% din valoarea subvenției
5    Popescu Petre    12    8% din valoarea subvenției
6    Dumitrescu Gabriel    22,17    8% din valoarea subvenției
7    Boanță Vasile    17    8% din valoarea subvenției
8    Isdrariu Ionuț Bogdan Alexandru    41    8% din valoarea subvenției
9    Bosoncea I Gheorghe    9    8% din valoarea subvenției
10    Bosoncea M Gheorghe    30    8% din valoarea subvenției
11    Ciocan Ion    30    8% din valoarea subvenției