O săptămână dedicată minții, inimii și literaturii

Loading

Poveste cu Heroi from Onescu Cristian on Vimeo.

În perioada 2-6 mai 2011 se desfăşoară o nouă ediţie a ”Zilelor Liceului” la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”. Ca de obicei, programul este dens şi include lansări de cărţi şi reviste, sesiuni de comunicări, concursuri la diverse discipline, vizionări de piese de teatru şi film, întreceri sportive ş.a. Practic toţi elevii au şansa să îşi pună în valoare calităţile şi pasiunile sub îndrumarea cadrelor didactice şi a unor instructori de specialitate.

Lansările de carte şi revistă au fost onorate de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu
Lansările de carte şi revistă au fost onorate de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu

În tradiţia a foarte mulţi ani, elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” sărbătoresc ”Zilelor Liceului”. Întârziate în acest an din pricina calendarului şi Sărbătorilor Pascale, manifestările se desfăşoară sub genericul celor 35 de ani de învăţământ în această unitate şcolară. Profesorul Marius Buzera declara cu acest prilej: ”Purtăm în spate o tradiţie care ne obligă la rezultate măcar la fel de valoroase ca cele de pe vremea magiştrilor Titu Rădoi şi Dumitru Bunoiu. Adăugăm aici efortul tuturor cadrelor didactice şi elevilor şi rezultă o unitate şcolară care a ajuns sus şi munceşte să rămână acolo.”

35 de ani de reuşite
Sub semnul celor 35 de ani de reuşite, prima zi a manifestărilor a fost marcată de acordarea unor diplome aniversare pentru foste cadre didactice care au performat în învăţământul românesc, pentru oamenii de cultură gorjeni care au fost sprijiniţi de liceu şi de fundaţia pe care o păstoreşte în demersurile lor dar şi pentru instituţii şi oameni care au sprijinit acest liceu. Printre cei remarcaţi cu acest prilej: Ion Călinoiu – preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Liviu Andrei-prefectul judeţului, Florin Cârciumaru-primarul Municipiului, Justin Paralescu – inspector şcolar general ş.a. Foşti profesori care au primit un premiu, printre alţii, Gheorghe Mitescu – inspector şcolar general adjunct, Gheorghe Gorun-director CNSH şi Dorin Taşcău-director CNTV. Oamenii de cultură remarcaţi pentru opera lor: Gheorghe Nichifor, Alexandru Doru Şerban, George Dumitru, Ion Elena ş.a.
La fel de aplaudaţi ca şi cei de mai sus, au fost elevii liceului care au participat la realizarea unui film de scurt metraj, de la scenariu, regie, sunet, lumini şi imagine, până la participarea directă, ca actori. Filmul se numeşte „Poveste cu heroi”, prezintă povestea unui grup de tineri care intră în lumea drogurilor, până la nivelul crimă şi moarte din cauza unei supradoze, reprezintă un puternic mesaj împotriva consumului de droguri în rândul tinerilor şi va participa la un festival de film cu şanse reale, regizorul şi el elev nefiind la prima participare.

Elevii de la Magheru, în postura de cineaşti
Elevii de la Magheru, în postura de cineaşti

Lansare de carte şi revistă
Revista CUGET LIBER este un adevărat miracol şi la numărul 47 de vreme ce este dedicată unui număr impresionant de domenii şi înregistrează semnăturile a numeroşi elevi, profesori şi oameni de cultură. Reţinem că toată concepţia revistei, selectarea materialelor şi tehnoredactarea aparţine elevilor, o premieră pe ţară din acest punct de vedere.
Cartea ”CONTRIBUŢII LA ISTORIA GORJULUI” de Cornel Şomâcu, despre care aţi putut citi pe larg în numărul trecut, a atras multe aprecieri din partea doctorilor în istorie Gheorghe Gorun, Gheorghe Nichifor şi Dumitru Hortopan. Reproducem pe cea a lui Gheorghe Nichifor care a apărut şi pe coperta cărţii:” Gorjean cu sufletul şi fapta, profesorul Cornel Şomâcu, istoric al generaţiei tinere, oferă cititorilor un volum ce cuprinde studii şi articole, apărute în ultima vreme în publicistica locală, lucrare ce se alătură şi altor împliniri editoriale pe care i le datorăm.
Inspirată ca tematică, îndrăzneaţă în abordarea structurii, cartea ne conduce pe nesimţite dintr-o zonă ideatică în alta, subsumându-se în chip fericit conceptului „altfel de istorie”, din ce în ce mai prezent în istoriografia recentă.
Publicist cunoscut, cercetător, documentarist, realizator consecvent al unei rubrici de istorie din săptămânalul gorjean „VERTICAL”, autorul este o prezenţă activă în viaţa Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, sub egida căreia vede lumina tiparului prezenta lucrare. Îl felicităm şi îi dorim un drum lung, cu împliniri, pe tărâmul cercetării istorice.”