O carte despre valorile trecutului şi conştiinţa naţională

Loading

Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu” Gorj a găzduit marți, 29 aprilie 2014, lansarea cărții „Moștenirea Magherilor”, scrisă de istoricul gorjean Cornel Șomîcu. Aflat la cea de-a zece carte, autorul prezintă viața și activitatea politică a generalului gorjean Gheorghe Magheru, a descendenților acestuia, relațiile sale cu personalitățile de marcă ale celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, dar și teme controversate din istoria acestei familii.

“Moştenirea Magherilor” a fost lansată la Muzeul Judeţean “Alexandru Ştefulescu”
“Moştenirea Magherilor” a fost lansată la Muzeul Judeţean “Alexandru Ştefulescu”

Au participat în calitate de invitați la acest eveniment editorial desfășurat sub egida Societății de Științe Istorice din România, a Fundației Cultural Științifice „General Gheorghe Magheru” și a Asociației „Școala Gorjeană”, autorități locale și județene, istorici, cercetători, iubitori ai trecutului și istoriei, luând cuvântul domnii Alin Văcaru, prefect al județului Gorj, Ciprian Florescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, George Alexandrescu, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Albinel Firescu, Muzeul Județean de Istorie „Alexandru Ștefulescu” Gorj, Andrei Popete-Pătrașcu, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Gorj, Marius Buzera, Fundației Cultural Științifică „General Gheorghe Magheru”. I-au fost alături autorului cărții „Moștenirea Magherilor” și cercetătorii Alexandru Bratu și Ion Hobeanu de la Serviciul Județean al Arhivelor Gorj, publiciștii Dorin Brozbă și Ion Elena, istoricul Gheorghe Calotoiu, domnii Ion Florescu, Daniel Drumen, Dumitru Dănău ș.a.

O preocupare mai veche

Cartea lansată în aceste zile de istoricul Cornel Şomîcu nu a apărut întâmplător acum, anul 2014 desfăşurându-se la Gorj sub semnul marii personalităţi a lui Gheorghe Magheru, cel care – după informaţiile apărute în prezenta carte – a venit pe lume, probabil, în aprilie 1804. Sunt 210 ani de istorie care sunt sintetizaţi cu mult talent în paginile acestei cărţi de autorul Cornel Şomîcu. „Chiar dacă vorbim de tot neamul Magherilor, şi aflăm acum că e vorba de circa 300 de ani de istorie şi de numeroşi reprezentanţi care au lăsat ceva în urma lor, paginile de referinţă sunt dedicate lui Gheorghe Magheru, omul politic al Gorjului în secolul constituirii României Moderne”, așa cum sublinia prof. dr. Marius Buzera, în „Cuvântul înainte” al cărții.
Istoricul Cornel Șomîcu se află cu această nouă lucrare la cea de-a zecea carte, personalitatea generalului pașoptist Gheorghe Magheru fiind însă o preocupare mai veche a cercetărilor sale. În cele 338 de pagini ale cărții, utilă atât specialiștilor cât și iubitorilor de istorie, autorul prezintă viața și activitatea politică a generalului gorjean (Despre Magheru în istoriografia românească; Magherii de-a lungul istoriei; Gheorghe Magheru, personalitate de excepție a istoriei naționale), a descendenților acestuia (Romulus Magheru și tradiția militară a familiei; Ion Maghieru – un destin de excepție; George Magheru, scriitorul descoperit după moarte; Vlad Magheru și memoria familiei), relațiile sale cu personalitățile de marcă ale celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Christian Tell, Ioan Maiorescu, Ion Câmpineanu, Ion Ghica), dar și teme controversate din istoria familiei Magheru (Securitatea și urmașii Magherilor).
Complexe și utile pentru istoriografie, investigațiile istoricului Cornel Șomîcu asupra personalității marcante a generalului pașoptist și a descendenților acestuia, sunt prezentate publicului larg în chiar anul când aniversăm, iată, 210 ani de la nașterea lui Gheorghe Magheru. O astfel de carte nu poate fi rezumată în câteva rânduri. Cei care se vor apleca însă asupra sa vor descoperi amănunte interesante, o serie dintre acestea inedite, multe dintre ele identificate de istoricul Cornel Șomîcu în arhivele locale și naționale sau în colecții private.
„Moștenirea Magherilor” este așadar o lucrare bine documentată, cu anexe și ilustrații bogate care completează în chip fericit demersul autorului. Profesionalismul și acribia istorică sunt două dintre dezideratele acestei cărți, subiectul Gheorghe Magheru, la fel ca în cazul altor personalităţi, inepuizabil şi lăsând loc de multe surprize, este valorificat cu obiectivitatea specifică istoricului ce rememorează fapte, întâmplări și evenimente din trecut, cărora timpul nu le-a alterat sensurile.
Nevoia de valori

Într-o perioadă când valorile naționale sunt ignorate din neștiință sau ignoranță, Cornel Șomîcu readuce în atenția iubitorilor de istorie personalitatea marcantă a generalului gorjean Gheorghe Magheru, cel care a fost abordat fie tangențial, în articole, studii și lucrări, sau i-au fost dedicate pagini ample, în presă, culegeri, simpozioane, conferinţe sau lucrări de specialitate, valorificând sursele istoriografice identificate de-a lungul timpului de diverși cercetători.
Iată de ce nu întâmplător, cartea care poartă sugestiv numele „Moștenirea Magherilor”, abordează astăzi într-o manieră originară istoria unui nume demult intrat în conștiința națională, rescriind biografia unui personaj emblematic al istoriei și a descendenților săi.
Felicităm demersul colegului și prietenului Cornel Șomîcu pentru această nouă reușită, asigurându-l de întreaga noastră prețuire.