O nouă mobilitate în Proiectul ”Moștenirea trecutului-temelie pentru viitor”

Loading

În perioada 9-13 martie 2015, reprezentanți ai Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” s-au deplasat în Spania la IES CAURA-CORIA DEL RIO-SEVILIA. Aceasta reprezintă cea de-a treia mobilitate din cadrul Proiectului Comenius Multilateral ”Moștenirea trecutului-temelie pentru viitor” care reunește reprezentați din România,Turcia,Spania,Polonia.

Elevi și profesori din patru țări s-au întâlnit la Sevilia
Elevi și profesori din patru țări s-au întâlnit la Sevilia

Şcoala Gimnazială „Antonie Mogoş” Ceauru-Băleşti este implicată, în perioada 2013-2015, în derularea Parteneriatului Multilateral Comenius intitulat „Heritage of the past-foundation for the future”, cu durata de 2 ani, finanţat de către Comisia Europeană, prin Programul Long Life Learning. În proiect sunt implicate, alături de şcoala din Băleşti, 3 şcoli partenere, din Polonia, Spania şi Turcia. După deplasările în Polonia și Turcia, desfășurate în decursul anului 2014, a venit rândul Spaniei pentru luna martie 2015.

Jurnal de călătorie în Spania

Cadrele didactice s-au reunit la Sevilia,în cadrul unor întâlniri cu reprezentanții școlilor partenere în proiect. Prima zi a deplasării a fost destinată vizitării capitalei Spaniei. Madrid, cel mai mare oras din Spania si totodată capitala acesteia, este al treilea oraș ca mărime a populației din Uniunea Europeană, după Londra si Berlin.
Drumul spre Sevilia a fost impresionant.Sevilia beneficiază de o linie de tren de mare viteză care ajunge din Madrid Puerta de Atocha în două ore și jumătate.
Sevilia este al patrulea oraș ca mărime al Spaniei. Sevilia este considerată centrul artistic, cultural, financiar, economic și social al sudului Spaniei. După întâlnirea cu reprezentanții țărilor partenere,am vizitat orașul vechi și Metropola Parasol.
Am avut o zi destinată întâlnirilor de la școală. Școala IES Caura este situată în Cerro de San Juan S / N din Coria del Río din provincia Sevilia. Cadrele didactice și elevii reprezentanți ai țărilor partenere în proiect s-au reunit în cadrul unor workshop-uri.Temele abordate au fost „Mâncare tradițională” și „Ce nu îmi doresc eu pentru copilul meu”,incluzând activități de prezentare a tradițiilor școlilor partenere,prezentări ale elevilor,vizitarea sălilor unde se desfășurau orele si a atelierelor.
De remarcat este ospitalitatea profesorilor din Spania care au pus la dispoziția participanților materialele necesare,dar și deschiderea părinților care împreună cu elevii au pregătit mâncărurile tradiționale cu care am fost serviți.
Următoarea reuniune a Proiectului Comenius va fi în România în luna mai 2015.

Ana Corina Balica