O nouă Lege a Educației propusă de Universitatea ”Constantin Brâncuși”

Loading

DSC00007

Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu a pus în dezbatere publică un  proiect nou al Legii Educației Naționale la care specialiștii acesteia au lucrat circa doi ani. Colectivul de specialiști din UCB este condus de prof. univ. dr. Adrian Gorun, președintele  Senatului singurei universități de stat din Gorj, și au fost editate cinci cărți care au analizat modificările legislative de la 1864 și până astăzi.

 

La conferința de presă care a prefațat lansarea proiectului Legii Educației Naționale, eveniment ce se va produce în 5-6 iunie 2015 cu prilejul împlinirii a 23 de ani de la înființarea UCB, Adrian Gorun a vorbit de rolul pe care și l-a asumat instituția de învățământ superior de la Târgu-Jiu, acela de a se situa în avangarda promovării ideilor novatoare în educație, construind o arhitectură legislativă necesară redobândirii identității învățământului românesc în era globalizării. Demersul universitarilor gorjeni vine să valorifice tradiția care a susținut strălucirea școlii românești și încurajează, totodată, participarea noastră la circuitul de valori universale.

Adrian Gorun este coordonatorul unei acțiuni complexe care se  încadrează pe circa doi ani, a valorificat chestionarele aplicate în unitățile școlare pe parcursul anului școlar 2014-2015, întreaga experiență legislativă a României în domeniu, rezultatul fiind concretizat în cinci volume publicate la edituri prestigioase din țară. Practic vorbim de un efort uriaș care s-a concretizat într-un proiect de lege care, cel puțin la nivelul speranțelor autorilor, ar putea înlocui Legea 1/2011, aceasta având în continuare probleme insurmontabile. Demersul UCB este cu atât mai interesant cu cât intră în concurență cu un alt proiect legislativ aflat în Parlament dar pe care nu și-l mai asumă nimeni după ce a venit cu foarte multe schimbări nefundamentate.

UCB organizează în zilele de 5-6 iunie 2015 Conferința Științifică ”Educația în fața marilor provocări” cu participarea extraordinară a profesorilor universitari Andrei Marga, Constantin Brătianu, Florin Muller și a gazdelor, Adrian Gorun-președintele Senatului UCB și a Luminiței Georgeta Popescu-rector UCB.

Propuneri în noua lege

Proiectul conține dispoziții ferme privind învățământul obligatoriu și frecventarea lui, curriculum, structura anului școlar/universitar, limba oficială, promovarea elevilor/studenților, partajarea responsabilităților în plan central, local, instituțional, finanțarea educației, autonomia instituțională, diminuarea tutelei administrative, flexibilizarea deciziei, refacerea învățământului profesional ș.a.

Spre deosebire despre proiectul anunțat deja la nivelul Parlamentului, proiectul girat de UCB merge pe o altă împărțire a ciclurilor școlare: Educația antepreșcolară(0-3 ani), Educația preșcolară(3-6 ani), Învățământ primar(clasele I-V, începând de la 6 ani), Învățământ gimnazial(Secundar inferior), clasele V-X, Învățământ liceal(XI-XIII) și Învățământ universitar. De reținut că admiterea în liceu și la facultate se face pe bază de examen.

 

 

One Comment on “O nouă Lege a Educației propusă de Universitatea ”Constantin Brâncuși””

  1. DOAMNE FERESTE!!!!TOATE CIURUCURILE AU AJUNS SA FACA PROPUNERI LEGISLATIVE!!
    CEA MAI SLABA UNIVERITATE DIN ROMANIA CARE IN 3-4 ANI VA FALIMENTA.

Comments are closed.