Nedeie la Polovragi, de Sfântul Ilie

Loading

Comuna Polovragi a fost, timp de o săptămână, „centrul” României, în acest loc venind în pelerinaj zeci de mii de turiști din întraga țară și chiar din lume, cu ocazia nedeii ce are loc, în fiecare an, de Sfântul Ilie. Sărbătoarea datează din Secolul XVII, aici întâlnindu-se, pe vremuri, meșteri, negustori și agricultori să facă schimb de produse, acel troc folosit înainte ca România să aibă monedă proprie.

Localnicii și turiștii s-au bucurat împreună de Nedeia de la Polovragi
Localnicii și turiștii s-au bucurat împreună de Nedeia de la Polovragi

Nedeia de la Polovragi a început, ca în fiecare an, cu o slujbă de binecuvântare, după care a urmat parada portului popular, la care au participat grupuri folclorice din mai multe județe ale țării. După paradă, autoritățile și grupurile folclorice au mers în bâlci, pentru a deschide spectacolul ce s-a ținut, ca în fiecare an, pe o scenă frumos amenajată. Primarul comunei, Ștefan Făsuescu, s-a declarat, la final, mulțumit de felul cum a decurs evenimentul cel mai important al anului: „Nu e greu, dar nici ușor să organizezi o astfel de nedeie. I se spune așa pentru că, la început, în secolul XVII, întâlnirea producătorilor și negustorilor se organiza pe Vârful Nedeii. Apoi a fost coborâtă pe un teren ce aparținea Mânăstirii Polovragi, iar în prezent avem un spațiu special amenajat pentru asta. Ne bucurăm că din ce în ce mai mulți turiști vin aici, mai ales că satul Polovragi a fost pus, oficial, pe lista celor mai frumoase sate din România, avem obiective turistice deosebite, iar nedeia pe care o păstrăm din moși strămoși e o mare sărbătoare atât pentru localnici cât și pentru turiști.”

Incursiune

Am mers și noi în bâlci, să ne bucurăm de atmosfera de sărbătoare și am găsit meșteri populari din mai multe județe care vin aici să-și vândă produsele, la fel cum făceau strămoșii lor, chiar dacă atunci era un schimb de produse între oamenii de la șes și cei de la munte, neexistând banii.
Următoarea oprire am făcut-o la Mânăstirea Polovragi, inundată și ea de turiștii dornici să se bucure de toate frumusețile zonei.  Monument de secol XVII, complexul mânăstiresc poartă hramul Adormirea Maicii Domnului și  este amplasat la poalele muntelui Piatra Polovragilor în apropierea Cheilor Oltețului. Este aproape de Peștera Polovragi, pe care călugării au și administrat-o timp de 300 de ani.

„Moartea”- o pictură în tehnica negrului de fum, aflată în Peștera Polovragi
„Moartea”- o pictură în tehnica negrului de fum, aflată în Peștera Polovragi

Istorie și natură

Un loc important în această zonă este „Cetățuia”, o fortificație dacică descoperită cu ani în urmă pe Platoul Padeș ce străjuiește malul stâng al Oltețului, în aval de chei. Ea este acoperită cu pământ, singurul reper al existenței sale fiind Crucea lui Ursache, căpitan de plai, ce a fost ridicată în epoca medievală pe locul vechii cetăți.
După vizitarea locului cetății, ne-am continuat drumul pe Valea Oltețului, în amonte, ajungând în cheile de o frumusețe impresionantă. Mai întâi am vizitat peștera Polovragi, pentru că am ajuns exact în momentul în care ghidul venise să preia următoarea serie.   Modelată de bătrânul Olteţ, de-a lungul mileniilor de stăruinţă, într-o bandă de calcare jurasice din sudul Munţilor Căpăţânii, Peştera reprezintă un veritabil punct de atracţie pentru turiști. Cel mai mult i-a impresionat pe vizitatori „Moartea”, pictată de călugării de la mânăstire, în tehnica negru de fum, menită, probabil, să-i sperie pe nepoftiți.

Cele mai înguste chei din Europa


După liniștea și răcoarea din peșteră, unde se menține și iarna și vara temperatura de 8,5 grade, pe lângă căldura de afară, te izbește și zgomotul Oltețului, deși acesta nu poate fi văzut cu ușurință. Trebuie să cobori pe niște trepte de stâncă și să te apleci peste balustrada de fier montată pentru ca vizitatorii să nu cadă în gol, pentru că râul curge, undeva, în fundul pământului, printre Munții Parâng și Munții Căpățânii, cheile fiind declarate ca fiind cele mai înguste din Europa. Asta pentru că există sectoare unde distanța dintre cei doi munți este mai mică de o jumătate de metru. După toate cele vizitate la Polovragi ne-am convins, încă o dată, dacă mai era nevoie, că această localitate e demnă de a rămâne în mintea și sufletul celor care vin aici, iar dovadă că vestea se duce mai departe, e faptul că acest colț mirific al Gorjului a devenit un loc de pelerinaj pentru turiști din întreaga lume.