Muzeul Crucilor, unic în România

Loading

muzeul-crucilorSatul Măceşu, localitate urbană, putem spune, pentru că aparţine oraşului Târgu Cărbuneşti, dar aproape necunoscut până şi gorjenilor, pentru că e ascunsă într-o pădure, pe vârful unui deal, a devenit, peste noapte, vedetă naţională. Asta pentru că, zilele trecute, a fost inaugurat Muzeul Crucilor, unic în România, fapt c are a atras aici toţi corespondenţii de presă românească, ce au diseminat informaţia în întreaga lume, atât prin presa scrisă şi audio- video, cât şi pe internet. Ideea înfiinţării muzeului aparţine lui Pompiliu Ciolacu, director al Palatului Copiilor Târgu Jiu, care este şi etnolog la Centrul de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Gorj, instituţie care a luat sub patronajul său această iniţiativă. Ciolacu, ai cărui bunici au trăit în satul Măceşu, ştia că acolo există o şcoală fără elevi şi lângă ea o biserică fără cimitir, aşa că s-a gândit că asta e cea mai potrivită locaţie pentru un muzeu al bătrânelor cruci făcute cândva de meşterii populari şi care acum stau prin dosul bisericilor, după ce au fost înlocuite cu cruci moderne de piatră sau marmură, aşteptând să fie puse pe foc. Iar ideea i-a venit după ce a vizitat satul Sibiel din Sibiu, care a cunoscut o dezvoltare deosebită, după ce un preot a înfiinţat aici un muzeu al icoanelor pe sticlă, ce atrage acum turişti din întreaga lume.

3 Comments on “Muzeul Crucilor, unic în România”

  1. 1 MACESU este satul parintilor lui CIOLACU si al lui implicit 2 accesul in acest sat este folosit doar de cele cateva familii ale acestui sat si unde nu va veni 100% niciun vizitator… 3 sa compari ceea ce s-a facut la MACESU cu SIBIEL mi se pare total lipsit de profesionalism… 4 localnicii de aici de fapt au fost intrigati de faptul ca niste cruci adunate de pe nu stiu unde au fost aduse in satul lor si unde nu urca in acest varf de deal izolat niciun alt locuitor al acestei tari! 5 in afara de faptul ca de aici este CIOLACU nimic nu justifica infiintarea acestui „muzeu” … 6 speram ca acesta lucrare sa nu fi costat mare lucru (dupa cum arata ) sau ne inselam ???

  2. 1- Dragă 123. Se vede de la o poştă că eşti de rea credinţă, pentru că altfel n-ai avea de ce să nu fi de acord cu această iniţiativă de protejare a obiectelor de patrimoniu, chiar dacă pentru tine „nişte cruci”, vechi de peste 100 de ani, nu reprezintă mare lucru.
    2- Nu mă poţi acuza de lipsă de profesionalism, pentru că eu nu am comparat Măceşu cu Sibielul, ci am prezentat Sibielul drept un exemplu de bune practici, ce poate fi urmat la Măceşu.
    3- Nu au fost alocate fonduri pentru proiectul „Muzeul Crucilor”, acesta fiind realizat pe bază de donaţii şi voluntariat, aşa că nu se poate vorbi de mâncarea unor bani publici, ceea ce insinuezi la final.

  3. A fi om e lucru mare,
    A fi domn e o intamplare,
    Dar si om si domn nu poate fi
    Decat cel ales de Dumnezeu !
    In viata asta a noasta mica,
    Uni se tarasc pe burta
    Si de mici ce sunt
    Mai musca cate-un fund,de ciuda
    Nu de foame sau de apa,
    Viata lor e doar sa treaca !
    Cine ne-ntelege rostul,e cu noi
    Iar la o mare sarbatoare, ca aceasta
    Bucuria e imensa si ne umple sufletul
    Cu cea mai mare dare Dumnezeiasca,
    Harul !

Comments are closed.