Multe schimbări în învăţământul gorjean

Loading

Cu două săptămâni în urmă săptămânalul VERTICAL remarca faptul că a fost abandonat 15 septembrie, dată tradiţională de începere a unui nou an şcolar, ne bucurăm că autorităţile au fost sensibile la un asemenea semnal. Anul şcolar 2012-2013 începe la Gorj cu 13 inspectori şcolari noi şi 66 de directori de şcoli schimbaţi. Şcolile de elită ale Gorjului şi-au păstrat conducerile anterioare.

Elevii vor veni la şcoală pe 15 septembrie 2012
Elevii vor veni la şcoală pe 15 septembrie 2012

Primul sunet de clopoţel va fi auzit de elevi luni, 17 septembrie 2012. Ministrul Ecaterina Andronescu s-a văzut obligată să ia o asemenea decizie din pricina faptului că există întârzieri în privinţa clasei pregătitoare şi încă nu au fost instruiţi toţi cei care vor preda la asemenea clase. Mai mult, în unele judeţe se înregistrează întârzieri în pregătirea şcolilor pentru începutul noului an şcolar.
Amânarea începutului de an şcolar ar putea afecta vacanţele elevilor. Astfel, vacanţa de primăvară ar putea fi redusă la o săptămână, în perioada sâmbătă, 6 aprilie 2013 – duminică, 14 aprilie 2013, pentru a se păstra numărul de 36 de săptămâni de cursuri. După cum am mai anunţat, structura anului şcolar aprobată în mai 2012 prevedea două săptămâni pentru vacanţa de primăvară: 6 aprilie – duminică, 21 aprilie.

Multe schimbări în învăţământul gorjean

Începând cu 1 septembrie 2012 au devenit oficiale schimbările din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi de la conducerile şcolilor şi liceelor din Gorj. La nivelul ISJ Gorj au venit 13 inspectori şcolari noi şi au fost reconfirmaţi 7 din cei de până acum iar la directorii de şcoli au plecat 66 şi au fost reconfirmaţi 136. Singurele necunoscute până la acest moment sunt legate de numele celor doi inspectori şcolari generali adjuncţi solicitaţi MECTS.  Profesorul Ion Işfan, inspectorul şcolar general al judeţului Gorj, ne-a declarat: „Începem un an şcolar nou şi cu mulţi oameni noi, unii dintre ei au mai fost în trecut inspectori şcolari sau directori, am schimbat însă doar acolo unde se impunea şi nu am ţinut cont de criteriul politic. Atunci când a fost analizată activitatea directorilor s-au avut în vedere mai multe criterii, un rol important revenind sprijinului de care managerul respectiv se bucură din partea primarului şi Consiliului Local.  Au fost schimbaţi 66 de directori iar 136 au fost reconfirmaţi, printre aceştia directorii celor mai reprezentative şcoli gorjene: Gheorghe Nichifor-CNET, Gheorghe Gorun-CNSH, Dorin Taşcău-CNTV, Petre Ciungu-CCVM, Valeriu Drulă-CN „George Coşbuc” Motru ş.a.”
Toate posturile vor fi confirmate în perioada următoare prin concursuri organizate de MECTS, ISJ sau şcoli, după caz. Ion Işfan a anunţat încă din luna iulie că se va prezenta la concursul de inspector şcolar general atunci când se va organiza. Inspectorul şcolar general spune că pentru perioada următoare sunt aşteptate clarificări legislative din partea Parlamentului dar acestea nu vor mai afecta noul an şcolar în privinţa activităţii cu elevii. „Mai exact-spune Ion Işfan-în anul şcolar 2012-2013 vom funcţiona după aceleaşi planuri-cadru şi cu acelaşi număr de ore la clasă. După cum a anunţat doamna ministru Ecaterina Andronescu, examenele naţionale vor suferi modificări de structură pe care o să le comunicăm elevilor în timp util. Singura clasă cu un plan cadru nou, aşa cum era şi firesc pentru că este primul an când funcţionează, este cea pregătitoare.”

Ion Işfan a fost numit inspector şcolar general şi ca urmare a muncii depuse în această vară
Ion Işfan a fost numit inspector şcolar general şi ca urmare a muncii depuse în această vară


Pregătiri pe ultima sută

Amânarea începutului anului şcolar cu o săptămână a bucurat mult autorităţile locale şi conducerile de şcoli. Este o perioadă utilă pentru ca manifestările de deschidere din 15 septembrie să găsească şcolile pregătite pentru primirea elevilor. Dacă cele mai mari probleme se înregistrează la Arcani şi Roşia de Amaradia, acolo unde constructorii nu şi-au respectat obligaţiile, cel mai bine stă municipiul Târgu-Jiu unde reprezentanţii Primăriei au declarat la începutul acestei săptămâni că unităţile de învăţământ  sunt pregătite pentru începerea unui nou an şcolar. Mai exact,  programul de reparaţii şi igienizări derulat în unităţile de învăţământ în perioada vacanţei de vară a fost finalizat, în toate şcolile din municipiu derulându-se acum programul de curăţenie generală. Autorităţile locale au alocat anul acesta peste 15 miliarde de lei vechi pentru lucrările de modernizare şi igienizare în şcoli  care  s-au desfăşurat în perioada vacanţei de vară.
Ion Işfan s-a aflat în ultimele zile în mai multe şcoli pentru a vedea direct stadiul pregătirilor pentru debutul noului an şcolar. Cele găsite nu l-au mulţumit: ,,Am fost în mai multe localităţi, la Prigoria, la Roșia de Amaradia, la Bustuchin și la Berlești. La școala de la Prigoria este o investiție foarte mare și am vrut să mă asigur că totul decurge conform planului. Lucrările sunt destul de avansate, iar constructorul a promis că totul va fi gata până la începutul anului şcolar. La Roșia de Amaradia lucrurile stau destul de prost, liceul de acolo nu arată foarte bine. Nu acelaşi lucru pot spune de Bustuchin, școala de aici  e mult peste ceea ce înseamnă o unitate din mediul rural”, a declarat Ion Ișfan.

Victor Ponta la deschidere

Anul şcolar va debuta sâmbătă, 15 septembrie 2012, cu ceremonii de deschidere în toate şcolile. După cum a anunţat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, premierul Victor Ponta se va afla în judeţ cu acest prilej. Deşi programul nu a fost definitivat, deputatul Victor Ponta va participa la mai multe ceremonii de deschidere la şcoli din Târgu-Jiu, printre acestea CNET, CNTV şi  Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu”.