Monumente importante din Istoria Gorjului dispar din lipsa banilor (VI)

Loading

Judeţul Gorj beneficiază de un patrimoniu istorico-cultural de o valoare inestimabilă, din nefericire autorităţile gorjene nu fac suficient pentru conservarea acestuia. Dacă în unele cazuri eforturile Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu” au dat roade iar obiectivele respective se află într-o stare acceptabilă pentru vizitare turistică-Casa memorială „ Tudor Vladimirescu”Vladimir, Casa memorială „Constantin Brâncuşi”Hobiţa, Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” ş.a., în alte cazuri vestigii importante de istorie riscă să dispară, câteva exemple Casa „Iosif Keber” Târgu-Jiu, Casa „Moangă” Târgu-Jiu, Casa „Moangă-Pleşoianu” Săcelu, Casa „Dincă Schileru” Bâlteni şi multe altele.

Biserica din Bălăneşti nu a rămas decât în atenţia presei locale, autorităţile nu fac nimic
Biserica din Bălăneşti nu a rămas decât în atenţia presei locale, autorităţile nu fac nimic

În localitatea gorjeană Bălănești există una dintre cele mai vechi biserici din Gorj, al cărui trecut este învăluit nu doar de mister ci și de tufișurile și  buruienile ce au crescut în lăcașul de cult, astăzi o ruină ce abia mai poate fi zărită. Superstițioși din calea afară oamenii locului nici nu vor să audă de o renovare a acesteia convinși fiind că cine va îndrăzni să intre în printre ruinele bisericii va păţi o nenorocire.
Construcția Bisericii din Bălăneşti a început pe la mijlocul secolului al XIX, așa cum reiese din arhivele comunei, în anul 1841, cu toate că legenda locului îi atribuie acestui lăcaș de cult o vechime mai mare, până nu demult existând chiar o inscripție, prin zgrafitare, pe care era menționat anul 1784. Conform documentelor însă aceasta a fost construită pe moșia lui Grigore Lascăr şi sfinţită în anul 1858. Aceleași documentele arată că în această biserică a slujit la începutul secolului al XX-lea un anume preot V. Tomescu, acestea fiind singurele informații certe despre  construcţia aflată astăzi în ruină.
De-a lungul ultimilor ani, autoritățile locale au încercat în nenumărate rânduri să cureţe zona însă de fiecare dată s-au lovit de superstiţiile bătrânilor, care cred că biserica este bântuită și pun soarta acesteia pe seama unor blesteme. De-a lungul timpului în jurul bisericii s-au aflat și morminte însă acestea au dispărut pe la mijlocul anilor `50 ai secolului trecut.
Biserica este construită din cărămidă și poartă Hramul Sf. Grigore Teologul, aflându-se pe lista monumentelor istorice din România. Construită în formă de navă, biserica impresionează prin masivitatea sa și turnul clopotniță, astăzi distrus de intemperiile naaturii. Fără o grabnică reabilitare și această biserică va deveni doar o amintire, iar  istoria și legendele sale se vor pierde pentru totdeauna. În interior încă se mai pot zări frescele ce ilustrează viața mântuitorului Iisus Hristos, sfinți și ctitori. Culorile vii ce altădată împodobeau veșmintelor sfinților pictați în naosul, pronaosul sau altarul bisericii și-au pierdut din strălucirea de altădată, dar impresionează încă acele chipurile hieratic pictate în stilul bizantin. Nici florile de acant sau motivele geometrice ce decorează în interior ruinele bisericii nu mai păstrează astăzi nimic din frumusețea picturii din urmă cu peste un secol.

Un monument religios, astăzi ruină

Cu greu mai putem astăzi socoti un monument istoric, biserica din Bălănești. După ce a ars la un trăsnet nu au mai rămas decât ruinele. Între timp a crescut un nuc chiar în altarul bisericii, acesta fiind un motiv în plus pentru oamenii de aici să nu îl taie sau să curețe în jurul lăcașului de cult, considerând că „este păcat”. Credem noi că „păcatul” este în realitate la cei care nu întrepind nicio măsură de restaurare a acestui sfânt lăcaș aflat într-o nepermisă stare de degradare. Vorbim totuși de o biserică, aflată pe lista monumentelor istorice și dincolo de orice superstiții, renovarea acesteia se impune. E curios cum Mitropolia Olteniei a „investit” în ultimii ani doar în conace boierești, pe care le-a preluat spre a le restaura și stăpânii în continuare, în timp ce un astfel de monument de cult este lăsat în ruină.
Preotul satului, Constantin Bălăieţ, a relatat de mai multe ori că nu deține multe informaţii referitoare la acest mister, ba mai mult din punctul lui de vedere, respectiva biserică nu este decât o ruină care nu mai poate fi refăcută. Acesta nu crede în supertițiile oamenilor și nici în legendele țesute în jurul bisericii. Unii locuitori din Bălăneşti spun că biserica lor a devenit un veritabil obiectiv  turistic, aici venind diverse persoane care fotografiază ruinele.
În comuna Bălăneşti sunt mai multe biserici din lemn și acestea monumente istorice care se păstrează în condiţii destul de bune, astfel încât nu putem bănui de  rea intenție locuitorii sau a autoritățile, depășite poate de situație. Dacă este vorba despre un blestem sau pur şi simplu despre superstiţii în legătură cu biserica ce poartă Hramul Sf. Grigore Teologul rămâne însă de văzut.