Minunăţiile naturii din Gorj, trezite la viaţă

Loading

Gorjul revine la viaţă. Înfloreşte laleaua pestriţă, o plantă rară în România, declarată monument al naturii şi berzele, considerate drept un “barometru” de mediu, deja cuibăresc. Iar Defileul Jiului, arie naturală protejată prin sistemul European Natura 2000, îşi deşteaptă arborii protejaţi, animalele exotice, cum sunt vipera cu corn şi scorpionul, precum şi minusculele gâze, dispărute demult din vestul Europei. A venit primăvara?

Laleaua pestriţă sau floarea de şah, monument al naturii

Laleau pestriţă, numită în popor floare de şah, bibilică, sau căldăruşă, are denumirea ştiinţifică  „fritillaria meleagris”, fritillus însemnând în limba latină latină tablă de şah, aluzie la pătratelele ordonate, brun-roşcate ale florii. Legenda spune că numele de Floarea de Şah i-a fost dat de Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Şahului Persiei. Ea avea grijă de grădina palatului în care existau cele mai alese soiuri de lalele. Într-o noaptea a avut un vis în care o tânără care purta o rochie alb liliachiu a venit în grădină la ea şi i-a cerut flori pentru mama ei care era bolnavă. Daria i-a oferit un buchet de flori dar în schimb i-a cerut să îi aducă o lalea pestriţă pe care o dorea de mult timp. După o vreme,  a apărut în grădina palatului o lalea pestriţă care a fost îngrijită şi dăruită demnitarilor care veneau din ţările vecine. În acelaşi timp unchiul fetii, care era un pasionat matematician a inventat jocul de şah pentru a alunga plictiseala care îl cuprindea adesea pe stăpânul său. Când unchiul ei s-a înfăţişat cu jocul de şah, Daria a adus floarea pe care a numit-o Floare de şah. Această minunăţie a naturii trăieşte în puţine locuri din ţara noastră, iar în Gorj într-o singură pădure mlăştinoasă, din apropierea Târgu Jiului. Fiind pe cale de dispariţie, e declarată monument al naturii.

Defileul Jiului, un areal protejat de Europa
Una din zonele protejate ale Gorjului, pentru că are o biodiversitate foarte bogată, aici coabitând plante şi animale care în vestul europei au dispărut demult este Parcul Naţional Defileul Jiului. Aici, s-au identificat, până în prezent 701 specii de plante, din care 26 specii rare şi o specie ameninţată cu dispariţia (Abies alba – brad).
Fauna din Defileul Jiului e reprezentată, potrivit cercetărilor făcute până în prezent,  de 441 specii, din care 38 sunt vulnerabile, 17 periclitate şi 5 rare. Unul dintre factorii determinanţi ai declarării Defileului Jiului ca parc naţional este existenţa, aici, a unor insecte xilofage, care trăiesc în arborii putreziţi, cea mai important fiind Limoniscus Violacens, care a dipărut cu mulţi ani în urmă din Europa de Vest. Toate plantele şi animalele din Defileul Jiului sunt, acum, protejate, printre care se află şi aninul negru. El se găseşte, încă, în România, pe malurile râurilor, dar în alte ţări aleEuropei e pe cale de dispariţie.

Berzele, un “barometru” de mediu
O dovadă că Gorjul este, încă, un areal propice păstrării unei biodiversităţi bogate este numărul mare al berzelor. Din asta se deduce că, la rândul lor, reptilele şi batracienii, cu care se hrănesc berzele, sunt în număr mare. Iar cum acestea sunt sensibile la poluare, tragem concluzia că judeţul nostru mai are o şansă şi că poluatorii din sudul judeţului nu au reuşit, încă, să învingă natura…