Minerii și energeticienii amenință cu ieșirea în stradă

Loading

OLYMPUS DIGITAL CAMERASituație explozivă în mineritul și energetica din Gorj după ce sindicatele din Complexul Energetic Oltenia afiliate la federațiile sindicale care participă la negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă pe anul 2015 au hotărât suspendarea negocierilor începând cu data de 26 ianuarie 2015. Liderii de sindicat exclud posibilitatea acceptării tăierilor de drepturi propuse de administrație și anunță forme de luptă sindicală care ar putea culmina cu organizarea unui mare miting. Protestele încep de miercuri, 28 ianuarie 2015, orele 17.00.

Cele patru federaţii care participă la negocierea Contractului Colectiv de Muncă (CCM) – FNME, Federaţia „Univers“, Federaţia „Energetica“ şi Sindicatul Petrom – au decis să suspende negocierile, timp în care vor face procedura legală pentru declanşarea conflictului de muncă. Sindicaliștii cer ca administraţia CE Oltenia să nu reducă sau să elimine vreun drept al angajaţilor. CE Oltenia a anunţat tăierea sporului de carieră, a mesei calde, reducerea primei de vacanţă şi a celor acordate de sărbători şi Ziua Meseriei, eliminarea biletelor de odihnă, dar şi reducerea transportului.

Încep protestele

Miercuri, 28 ianuarie 2015, FNME începe pichetarea sediului Diviziei Miniere, iar săptămâna viitoare cele patru federaţii semnatare ale CCM vor să facă un miting de amploare la Târgu-Jiu. Sindicaliștii încearcă să convingă administraţia să renunţe la acele măsuri anunțate, în primă fază prin pichetări şi discuţii pe la Ministerul Economiei.
Adrian Marciuc, preşedinte al comisiei de negociere a Contractului Colectiv de Muncă, din partea sindicatelor, a declarat că nu este luată în calcul posibilitatea de a accepta tăierile propuse de CE Oltenia. Marciuc a declarat că federaţiile sindicale care negociază CCM sunt dispuse să recurgă la toate formele de luptă sindicală. Marciuc susţine că ştie că situaţia companiei energetice este dificilă, iar sindicatele sunt deschise la discuţii, dar în nici un caz nu vor accepta să piardă tot ce s-a câștigat în foarte mulți ani de luptă sindicală.
Adrian Marciuc a declarat că: ”Am trimis adrese şi pe la Ministerul Energiei, la Directorat, la Consiliul de Supraveghere, să purtăm discuţii, să vedem, poate reuşim să ajungem la soluţii mai bune pentru angajaţi. Aşteptăm cinci zile după care săptămâna viitoare ne hotărâm, dacă nu se ajunge la o înţelegere continuăm cu toate formele de luptă sindicală. Suntem dispuşi să facem şi un miting de amploare. Vom strânge semnături pentru că se poate ajunge şi la grevă generală, dar noi sperăm să nu ajungem la asta.”

Pierderile ”ortacilor”

De la 1 martie 2015, CE Oltenia elimină sporul de carieră şi sportul de fidelitate, fiecare de 10%. După tăierile de anul trecut, angajaţii din CE Oltenia mai rămăseseră cu sporul de vechime, sporul de fidelitate sau carieră, după caz.
De asemenea, se încearcă scoaterea bonusului privind acordarea de bilete de odihnă şi tratament, dar şi scoaterea cotei de energie şi cărbune. Se propune înjumătăţirea fondurilor acordate în caz de deces sau boli grave. De asemenea, transportul salariaţilor la și de la locul de muncă va fi și el înjumătăţit, redus la o distanță de maximum 30 km.