Memoria lui Gheorghe Magheru mai prezentă ca niciodată

Loading

În această primăvară se împlinesc, cel puțin după unii istorici, 210 ani de la nașterea lui Gheorghe Magheru. Liceul care poartă numele marelui revoluționar a reunit o serie de manifestări  sub această egidă, un proiect comun cu Universitatea ”Constantin Brâncuși”, Institutul Cultural Român, filiala Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale, Muzeul  Județean Gorj și săptămânalul ”Vertical”.

Elevii de la CTGGM au depus coroane de flori în mai multe locuri care amintesc de Gheorghe Magheru
Elevii de la CTGGM au depus coroane de flori în mai multe locuri care amintesc de Gheorghe Magheru

Data nașterii lui Gheorghe Magheru este una controversată, istoricii propunând mai multe date între 1801 și 1804. Inclusiv monumentele dedicate la Gorj generalului pașoptist poartă urmele acestei controverse, apărând acești ani disparați. Catedra de istorie de la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”  a propus  ca una din posibilități să fie 1803, de aici desfășurarea unor manifestări de anvergură.

Sărbătoare la CTGGM

Colegiul Tehnic „General  Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu a îmbrăcat, de Sărbătoarea ”Sfântului Gheorghe”  straie de sărbătoare.  Se împlinesc  în această  primăvară  210 ani de la naşterea generalului Gheorghe Magheru. Aceștia  au fost marcaţi printr-o serie de manifestări, la colegiul care îi poartă numele. Gheorghe Magheru a fost primar al municipiului Târgu-Jiu, deputat şi comandant al Armatei  Revoluţionare Pașoptiste dar și ispravnic de Romanați.
Acţiunile dedicate lui  Gheorghe Magheru, au debutat cu ceremonii de depunere de coroane de flori la mormântul său precum şi la cele două monumente din Municipiul Târgu-Jiu. Manifestările au continuat cu un Simpozion  Județean  la care au luat parte reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Gorj,  Universităţii „Constantin Brâncuşi”,  Institutului Cultural Român Filiala Oltenia, precum şi ai Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naţionale, Muzeului Județean Gorj și Săptămânalului ”Vertical”.
Marius Buzera, directorul CTGGM, ne-a declarat:” Lui Gheorghe Magheru îi datorăm păstrarea judeţului Gorj în 1833 când administraţia rusă condusă de generalul Pavel Kisseleff  vroia să îl desfiinţeze. A fost nevoie de multă influenţă şi putere de convingere pentru ca Gorjul să nu fie şters de pe hartă. A îndeplinit mai multe funcţii administrative: judecător supleant (1832-1835), preşedinte al magistratului (primar) în 1840 şi judecător titular al Judecătoriei Gorj (1842-1844). Elevii au aflat astăzi și alte informații relevante de la invitați, lucru care mă face să cred că acțiunea a fost o reușită din toate punctele de vedere”.