Mediul și economia României

Loading

Sindicatele din minerit și energie au început din  această săptămână negocierile pentru contractul colectiv de muncă. Sindicatele din cele patru companii ce au fuzionat în CE Oltenia au trimis propunerile comune ce vizează  pe lângă o majorare salarială de peste 10 procente și mai  multe prime și facilități. Salariații ar putea primi mai multe ajutoare în cazul unui deces în familie, dar și sprijin la căsătorie și naștere, după cum aflăm din informațiile scăpate în presa locală. De asemenea, s-ar putea acorda un ajutor de pensionare de 6 salarii medii brute. Într-o emisiune televizată, Viorel Temelescu- vicepreședinte FNME- spunea că va trece probabil vreun an până toți salariații vor avea aceleași drepturi. Și cred că are dreptate, bunăoară  cei de la sindicatul din Craiova vor aceleași zile de concediu ca și cei de la Turceni și Rovinari, asigurarea transportului pe o distanță de 60 de km și un spor de confidențialitate de până la 50 la sută, lucruri la care sunt îndreptățiți dar costisitoare pe un orizont de timp scurt. Pe lângă mărirea salarială, sindicaliștii  vor și o asigurare de sănătate de 250 de euro pe an, plăți compensatorii de 25 de salarii medii nete pe unitate în caz de disponibilizare, precum și rechemarea, pe o anumită perioadă, a persoanelor aflate în concediu de așteptare.
Toate cele solicitate sunt întemeiate și ele au fost obținute, pentru salariați,  în mulți ani de luptă sindicală. De fapt, asta este și logica  sindicatelor, trebuie să lupte pentru drepturile salariaților și cei de la Gorj, mă refer aici la Condescu și compania, au reușit să mențină corabia pe linia de plutire. Bineînțeles, liderii din mineritul gorjean sunt controversați, au jucat cam mult pe mize politice dar scopul final, mineritul, nu a fost abandonat niciodată. Complexul Energetic Oltenia, idee împărtășită de sindicate din prima clipă, este un pariu care poate salva pentru mulți ani mineritul de pe la noi. Asta mai ales pentru cei care cântau prohodul mult prea devreme  industriei miniere.
Altceva mi-a atras atenția și mărturisesc că m-a îndemnat să scriu aceste rânduri. Sindicaliștii din FNME au subscris unei idei alături de alte sindicate din Uniunea Europeană privind o amânare a pachetului de mediu care ne-ar bloca economic la Gorj din 2013-2014. M-aș fi așteptat ca partidele politice de pe la noi să facă gălăgie, să arate că în timp ce noi cheltuim sume din ce în ce mai mari pe protecția mediului, țările din afara UE fac creștere economică pe poluare. Că deja se pune problema dacă e mai bine în interiorul UE sau în exteriorul ei, asta la nivel european, pentru că la noi se menține același discurs imbecil și păgubos cu în Europa orice ar fi. Sindicatele deci, au subscris unei mișcări publice de amânare a pachetului de mediu pe energie și minerit pentru câțiva ani. Partide, oficialități CEO, nu spun că un minimum de 500 milioane de euro s-ar putea duce spre dezvoltare și nu spre condițiile de mediu, am avea o șansă să ieșim din marasmul în care tot cei mari ne-au băgat.
Prin urmare,  e vital ca acum să avem pâine iar mai târziu vom proteja și mediul. Oricum, efortul nostru va fi în zadar fără ca toate țările să se ralieze acestui demers de protecție a mediului!