Luptă la CEO între sindicate și administrație, în urma unei sinucideri

Loading

Sinuciderea unui angajat al Complexului Energetic Oltenia a pus paie pe foc în lupta dintre administrație și sindicate. Fiecare dintre cele două entități au dat comunicate de presă, prin care se acuzau reciproc.

Marin Condescu folosește orice armă împotriva administrației
Marin Condescu folosește orice armă împotriva administrației

Inginerul Iulian Ghețea, ingineri în cadrul UMC Tismana s-a sinucis, zilele trecute, iar soția acestuia a declarat că ar fi făcut acest gest din cauza reducerii veniturilor salariale. Imediat, Federația Națională Mine Energie a emis un comunicat din care cităm: „ Federația Națională Mine Energie a luat act de evenimentul tragic ce a avut loc în localitatea Drăguțești, județul Gorj, care a dus la moartea colegului nostrum, Iulian Ghețea, inginer în cadrul UMC Tismana, precum și de declarațiile doamnei Tatiana Ghețea, care a explicat motivul ce a determinat gestul soțului său, respective diminuarea considerabilă a veniturilor familiei odată cu reducerea programului de lucru în luna iunie 2013. Suntem convinși că la hotărârea colegului  Iulian Ghețea au contribuit și deciziile iresponsabile ale conducerii Complexului Energetic Oltenia (…)”. La finalul comunicatului sindicatelor se cere Guvernului demiterea conducerii CEO.
La rândul săi, conducerea CEO a dat un comunicat, drept răspuns, în care se precizează: „
Conducerea CE Oltenia regretă profund gestul extrem al domnului ing. Iulian Gheța, adjunct țef sector – UMC Tismana, fiind alături de familia îndurerată.
CE Oltenia dezaprobă încercarea de manipulare a opiniei publice prin asocierea acestui eveniment tragic cu reducerile salariale aplicate unei părți a personalului TESA sau cu reducerea săptămanii de lucru în luna iunie.
De asemenea, mentionam ca domnul Iulian Gheța semnase contractul individual de muncă, fiind promovat în funcția de adjunct șef sector UMC Tismana, începand cu data de 01.04.2013, ceea ce implică o creștere salarială cu trei clase, respectiv o creștere de la valoarea salariului brut de 4530 lei, deținut anterior, la suma de 4816 lei.”
Aici ambele părți sunt subiective. Sindicatele pentru că apreciază că la decizia de sinucidere a fostului coleg a contribuit reducerea salariilor colegilor, o dată ce el a avut o creștere salarială, iar conducerea CEO pentru că vorbește de o creștere salarială, deși prin reducerea săptămânii de lucru venitul angajatului pe luna în discuție a scăzut sub valoarea salariului avut înainte de mărire.