Liceele tehnologice slabe ar putea deveni şcoli profesionale

Loading

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu spune că liceele tehnologice cu promovabilitate scăzută la Bacalaureat ar trebui transformate în şcoli profesionale şi că modificările Legii Educaţiei Naţionale ar putea prevedea aceste lucruri. În Gorj acest lucru ar însemna, după rezultatele de anul trecut,  dispariţia unor licee mai ales din mediul rural.

Ecaterina Andronescu este cel mai influent politician în domeniul învăţământului
Ecaterina Andronescu este cel mai influent politician în domeniul învăţământului

Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei şi în prezent preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Senat, a declarat vineri, 1 martie 2013, că rezultatele slabe la examenele de bacalaureat din 2012 „trebuie să fie un semnal de alarmă serios pentru toţi  profesorii implicaţi în pregătirea elevilor”. Chiar dacă se recunoaşte faptul că problemele ar putea veni din gimnaziu, fostul ministru propune o măsură absolut şocantă:”Daca rezultatele slabe se vor repeta, măsurile nu trebuie să’ se lase aşteptate. Eu aş merge până la a transforma liceele tehnologice în şcoli profesionale. Nu vreau să sune ca o ameninţare, dar trebuie să facem corecturi la Legea educaţiei şi s-ar putea să prindem asemenea măsuri şi în lege”. Pe lângă măsura anunţată ar trebui reţinut faptul că acelaşi oficial, pe timpul când era ministru de resort, a înlăturat şcolile profesionale.
După cum aţi putut citi în săptămânalul VERTICAL la vremea respectivă, Ecaterina Andronescu a modificat, în cel de-al treilea mandat la Educaţie, legislaţia astfel încât liceele cu promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat în 2012 să nu mai fie sancţionate. În articolul respectiv se spunea că Ecaterina Andronescu a semnat în noiembrie 2012 un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza căreia se stabileşte reţeaua unităţilor de învăţământ preuniversitar. După cum se ştie, ordinul elimina integral articolul introdus în Metodologie în 2011 de Daniel Funeriu şi care prevedea următoarele: „Unităţile de învăţământ de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă”.
Printre liceele cu rezultate slabe la Bacalaureat în 2012 amintim Grupul Şcolar Industrial din Tismana.