Lemnele de foc pentru runcani, blocate la instanţă

Loading

În timp ce frigul bate la uşă, locuitorii comunei Runcu ce sunt membrii în Obştea Muntele Runcu nu pot să-şi ia lemne de foc din propriile păduri, pentru că exploatarea forestieră în zonă este blocată între cele două consilii de administraţie. Fiecare dintre ele au contract cu câte un agent economic, dar unul nu poate exploata pentru că nu-l lasă ITRSV-ul, iar celălalt ar trebui să sisteze exploatarea, pentru că există o ordonanţă preşedinţială în acest sens.

Membrii Obştii Muntele Runcu nu au cum să ia lemne de foc din propriile păduri
Membrii Obştii Muntele Runcu nu au cum să ia lemne de foc din propriile păduri

Aşa cum am mai prezentat în numerele trecute ale săptămânalului VERTICAL, Obştea Muntele Runcu are două consilii de administraţie, unul condus de omul de afaceri Vasile Stan, din Bucureşti, care a cumpărat drepturi de la o parte din membri, ajungând la suprafaţa de peste 700 de hectare de pădure, iar celălalt condus de Atanasie Anca, localnic. Fiecare dintre cele două consilii de administraţie se consideră legitime, aşa că acţionează în consecinţă. Astfel că firma ce are contract cu consiliul condus de Vasile Stan,  SC LORGIS SRL din Motru, a început să exploateze, dând chiar bonuri la oameni, ca să vină să ia lemne de foc. Consiliul condus de Atanasie Anca a chemat, însă, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea, care a sistat lucrările, pentru că ocolul silvic angajat de consiliul lui Stan a fost desfiinţat. La rândul său, agentul economic care a câştigat licitaţia organizată de consiliul condus de Atanasie Anca, SC SUCCES NIC COM SRL, a trecut la exploatare, în aceste zile, de asemenea, cu intenţia de a da şi lemne la membrii obştii. Licitaţia a fost, însă, contestată de SC LORGIS SRL, care a înaintat la instanţă şi o ordonanţă preşedinţială de sistare a tăierilor, care a fost soluţionată favorabil, aşa că firma va merge cu executorul în pădure, în aceste zile, ca să sisteze, la rândul său, exploatarea firmei SUCCES. Între timp, oamenii din Runcu, proprietari de păduri, stau şi se uită cum vine iarna şi nu pot să-şi ducă lemnele acasă.

Urmări
Atanasie Anca spune că Stan nu a intrat legal în obşte, nu a cumpărat legal drepturi, aşa că n-are decât să plece, chiar dacă nu va mai vedea banii: „E greu de crezut că oamenii care i-au vândut drepturi îi vor da banii înapoi, pentru că n-au de unde. E problema lui cum îi va recupera, dar la noi în obşte nu mai are ce să caute. Ocolul lui e desfiinţat, pierde proces după proces, să plece!”
La rândul său, însă, Vasile Stan are un as în mânecă: „Potrivit Deciziei 2722/16.11.2010, a fost anulată adunarea generală prin care a fost ales consiliul de administraţie condus de Atanasie Anca. N-m înţeles de ce instanţa nu s-a pronunţat şi în ceea ce priveşte celelalte capete de cerere, prin care ceream anularea procesului verbal al adunării generale şi toate hotărârile AGA luate în acea adunare generală. Dar, întrucât instanţa nu a motivat respingerea acestor două capete de cerere, probabil a considerat că, pe cale de consecinţă, acestea devin şi ele valabile. Din păcate, celelalte instanţe nu au dorit să ia asta în calcul, aşa că am cerut instanţei care s-a pronunţat atunci să completeze dispozitivul deciziei respective. Termenul e pe 27 septembrie 2011. Sunt convins că, odată ce această nelămurire va fi rezolvată, consiliul condus de Anca va fi radiat, iar lucrurile vor reveni la normal.”