La sediul „Cocaina” bate vântu, latră câinii

Loading

La sediul firmei Rumaval Impex SRL din Baia de Fier, unde trebuia să ajungă cocaina confiscată la sfârşitul săptămânii trecute în portul Constanţa – Sud Agigea, singurii care mai fac de pază sunt câinii. Paznicul şi-a părăsit  serviciul, ori de teamă să nu fie considerat complice, ori pentru că şi-a dat seama că n-o să mai fie plătit, patroana lui (Ramona Elena Cioroabă, din Râmnicu Sărat) fiind acum arestată.

Doar câinii au rămas credincioşi traficanţilor de cocaină
Doar câinii au rămas credincioşi traficanţilor de cocaină

Cel care era la post sâmbătă, la ora la care televiziunile transmiteau în direct declaraţiile oficiale legate de captura de cocaină, a recunoscut că firma nu mai avea activitate din aprilie 2008. Cu toate astea, omul fusese anunţat că dumunică, 31 ianuarie 2009, urma să primească două containere cu buştean.
Firma Rumaval Impex SRL are ca activitate exploatarea şi prelucrarea lemnului. Ea a fost înfiinţată în 2004, având asociat unic pe cetăţeanul spaniol Antonio Alvarez Cado, despre care localnicii spun că ar fi de origine cubaneză. Sediul şi depozitele au aparţinut unui om de afaceri din zonă, fiind scoase la licitaţie de o bancă la care le avea ipotecate pentru un împrumut. Potrivit primarului localităţii, Constantin Mihuţescu, în septembrie 2008, o unguroaică ce-l reprezenta pe spaniol în România a venit la primărie să ceară certificat de negrevare, pentru vânzarea firmei: ”Atunci, în septembrie, au plătăt la zi taxele şi impozitele, au luat certificat de negrevare în vederea vânzării firmei, dar nu ştiu acum care e situaţia, pentru că cine a cumpărat nu a venit să înregistreze contractul şi să plătească sumele datorate la bugetul local pe semestrul II al anului 2008. Ceea ce ştiu sigur e faptul că la vremea aceea asociat unic era spaniolul.”
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în data de 18 decembrie 2008, firma a fost trecută pe numele Ramonei Cioroabă. Aceasta a devenit atât asociat unic cât şi administrator. Femeia, în vârstă de 27 de ani, cât şi spaniolul ce fusese patron, se află printre cele patru persoane arestate în timp ce încercau să scoată cocaina din vamă. Al treilea e Adrian Vasile Chiribău (iubitul patroanei) şi un tânăr ce fusese racolat să-i ajute să scoată cocaina din vamă fără un control prea atent. Primii trei au primit mandat de arestare pentru 29 de zile, în timp ce al patrulea a fost reţinut doar 24 de ore, acum fiind cercetat în libertate.
Captura de droguri făcută de poliţiştii şi vameşii de la Constanţa e cea mai mare din România (1200 de kg de cocaină) şi cea mai mare din Europa ultimilor 10 ani, valoarea ei pe piaţa neagră fiind de peste 100 milioane de euro.

Droguri pentru bănci
Biroul Naţiunilor Unite pentru Probleme de Droguri şi Criminalitate a dat publicităţii faptul că a găsit dovezi că unele împrumuturi interbancare menite să salveze unele bănci provin din traficul de droguri. Antonio Maria Costa, director executiv al organismului mai sus menţionat, a declarat pentru un ziar din Austria că în 2008 băncila s-au confruntat cu o mare criză de capital lichid, multe dintre bănci fiind salvate cu bani proveniţi din traficul de droguri. Costa nu a vrut să dea nume de ţări sau de băncă, singura precizare fiind aceea că Austria nu este prima pe listă.