La Rovinari nu se vede criza

Loading

Deşi Guvernul dă, în ultimul timp, rectificări negative şi recomandă localităţilor reducerea cheltuielilor, la Rovinari se fac din ce în ce mai multe investiţii, din bugetul local. În prezent se lucrează la un stadion de 15.000 de locuri, un bloc de locuinţe cu spaţii comerciale la parter e aproape gata, iar blocurile din oraş vor intra, toate, în programul guvernamental de reabilitare termică. Iar pentru că oamenii nu au bani să plătească cele 20 de procente care le revin, acestea vor fi suportate tot din bugetul local.

Blocurile din Rovinari vor fi reabilitate termic, integral din bani publici
Blocurile din Rovinari vor fi reabilitate termic, integral din bani publici

Autorităţile locale din Rovinari nu se tem de criză, dovadă că lucrările de investiţii ce se angajează sunt din ce în ce mai multe. În prezent, se lucrează la etapa I a stadionului de 15.000 de locuri, care va costa 18 milioane RON şi la un bloc cu 12 apartamente cu două spaţii comerciale la parter, pentru care s-au alocat de la bugetul local 4.5 milioane RON. Dacă stadionul va rămâne în domeniul public, o dată terminat blocul, apartamentele şi spaţiile comerciale vor fi scoase la vânzare, cu banii obţinuţi urmând să fie demarată construcţia unui nou bloc de locuinţe. Edilii locali speră ca apartamentele să fie vândute foarte repede, existând acum această oportunitate numită Programul ”Prima casă”.

Metodă de atras bani
Cea mai interesantă noutate, însă, este metoda ingenioasă a Consiliului Local Rovinari de a atrage bani pentru localitate. Consilierii au aprobat ca toate cele 93 de blocuri din Rovinari care au nevoie de reabilitare termică să fie introduse în programul guvernamental privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. În acest fel, oraşul bate recordul, cel puţin la nivelul judeţului Gorj, iar după terminarea acestui program tot oraşul va fi ca nou. Acest lucru va fi, însă, posibil, pentru că instituţia va prelua şi cele 20 de procente din costuri care ar trebui suportate de proprietarii apartamentelor, singura obligaţie a acestora fiind să se înscrie într-o asociaţie a proprietarilor, acestea fiind desfiinţate în momentul de faţă.

Jumătate guvernul, jumătate Consiliul Local
În urma acestei hotărâri de consiliu, reabilitarea termică se va face astfel la blocurile din Rovinari: Guvernul dă 50%, iar Consiliul Local asigură cei 30%  care-i revin, plus cei 20% care reveneau proprietarilor, aşa că guvernul dă jumătate din bani, Consiliul Local jumătate, iar proprietarii nu trebuie decât să semneze că sunt de acord. De asemenea, au fost preluate de bugetul local şi cheltuielile cu expertiza tehnică şi auditul energetic, pentru ca oamenii să nu plătească chiar nici un leu. Astfel, autorităţile locale acordă un sprijin economic locuitorilor oraşului şi, în acelaşi timp, atrag bani nerambursabili de la buget şi schimbă faţa oraşului. În plus, oamenii nu vor mai plăti sume mari pentru încălzirea apartamentului, după ce se face reabilitarea.

Încep lucrările la primele blocuri

Consiliul Local Rovinari scoate la vânzare un bloc la cheie
Consiliul Local Rovinari scoate la vânzare un bloc la cheie

Până în prezent, s-au făcut toate demersurile pentru reabilitarea a 42 dintre blocurile oraşului Rovinari, iar foarte curând vor începe lucrările la 10 dintre ele. Pentru ca şi proprietarii din celelalte blocuri să poată beneficia de aceste facilităţi, nu trebuie decât să-şi dea acordul, după cum spune viceprimarul oraşului, Laurenţiu Chivu: ”Mai sunt 51 de blocuri la care oamenii nu au solicitat să se facă reabilitarea termică, dar credem că şi aceştia îşi vor da acordul, odată ce toate cheltuielile pe care le-ar fi avut au fost preluate de bugetul local. Considerăm că, astfel, sprijinim şi locuitorii, într-o perioadă grea, o dată prin suportarea cheltuielilor pentru reabilitare şi apoi prin reducerea facturilor la încălzire, atragem şi bani nerambursabili şi facem din Rovinari un oraş ca nou.”
Trebuie votul majorităţii
Potrivit hotărârii de consiliu care aprobă preluarea de către Consiliul Local Rovinari a  finanţării ce revine în sarcina asociaţiilor de proprietari, nu e o problemă dacă sunt proprietari care, din diferite motive, nu îşi dau acordul pentru reabilitare. Aşa cum reiese din Art. 2 al Hotărârii nr. 67/06.04.2009: ”Preluarea finanţării cheltuielilor (…) se va face numai la acele asociaţii de proprietari care aprobă, prin votul majorităţii membrilor adunării generale a proprietarilor, decizia de intervenţie şi semnează convenţia – cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea, în condiţiile legii, a acţiunilor pentru reabilitarea termică”.

Credit de la bancă
Pentru a susţine financiar toate aceste investiţii, consiliul local a hotărât să angajeze o finanţare rambursabilă în valoare de 10 milioane lei, pe o perioadă de 25. Pentru asta se va face licitaţie, urmând ca banca ce va oferi cele mai avantajoase condiţii şi cea mai mică dobândă să fie aleasă pentru acordarea acestui credit.

One Comment on “La Rovinari nu se vede criza”

  1. minciuni nerusinate.in loc sa faca ce promite si se lauda in fata presei,primarul scumpeste apa si canalizarea,investeste din bani publici in propriile afaceri si multe alte matrapazlacuri,numaI CE PROMITE NU.INAFARA DE HOTUL PRINS ACUM CATEVA ZILE SUB ARIPA PRIMARSI ALTI PARAZITIIEI TRAIESC BINE MERSI DIN BANI PUBLICI CATIVA BATAUSI EXCROCI SI ALTI PARAZITI LOIALI PRIMARULUI

Comments are closed.