Justiția, eterna problemă a românilor

Loading

Gorjul se află în centrul celui mai mare scandal judecătoresc de după Revoluţie, mai exact  procurorii şi judecătorii care au instrumentat acest caz au fost prinşi cu ocaua mică. Nu doar că reprezentanţilor organelor de anchetă nu li se va întâmpla nimic, aşa e legislaţia românească, dar adevăratul vinovat de viol şi crimă a mai comis şi alte fapte reprobabile pentru că nimeni nu a avut nimic cu el. Procurorul Diaconescu, cel care acum face declaraţii în faţa presei că ar fi fost înlocuite probe la dosar pentru a justifica eroarea de acum 19 ani, a ignorat în mod voit declaraţiile martorilor care şi atunci nu duceau spre Ţundrea. Acesta din urmă a făcut 12 ani de puşcărie şi a plătit chiar cu viaţa o eroare judecătorească de care nimeni nu răspunde. Nu se poate să distrugi viaţa unui om nevinovat iar tu să ai toate drepturile din lume iar respectivul să zacă în pământ, poate că şi aici stă explicaţia că cetăţenii României nu cred în sistemul de justiţie de aici.
Un fost procuror ceauşist, promovată de politic la excepţional în ultimii ani, ne tot prezintă reforma pe care a făcut-o în România. Cu riscul de a fi socotit neinformat de o anumită parte a presei, trebuie spus că Monica Macovei a întors procurorii în curtea Ministerului de Justiţie deşi aceştia trebuiau coordonaţi de Consiliul Suprem al Magistraturii. Restul ”reformelor”, dacă acestea au existat, ne arată că au trebuit 7 ani să reparăm o eroare judecătorească demonstrată. Justiţia românească este la acest moment un stat în stat cu cele mai mari salarii şi privilegii din sistemul bugetar şi practic fără răspundere pentru că inamovibilitatea îi salvează pe judecători şi politicul pe procurori. Nu este posibil ca într-o ţară membră a Uniunii Europene să se întâmple aceste lucruri, ca politicienii să nu fie atinşi de actul de justiţie indiferent de partidul pe care îl reprezintă. Se spune că Puterea are o listă cât o zi de post cu cei din Opoziţie care au călcat pe bec şi că aceştia vor ajunge în celulă până la şase luni. De partea cealaltă, Opoziţia a anunţat clar că cei care anchetează aceste dosare îşi vor căuta de lucru, în cel mai bun caz, după revenirea la guvernare. Aceste lucruri nu sunt normale dar au devenit posibile după desantul Monicăi Macovei la Ministerul Justiţiei.
E un hit la modă la acest moment cu ”Vreau o ţară ca afară!”. În România nevoia de Justiţie este una uriaşă. Nu am să cred nici un moment că preşedintele Băsescu sau premierul Boc au făcut presiuni asupra judecătorului de la Piteşti ca să decidă arestul preventiv pentru preşedintele Consiliului Judeţean Argeş. Acolo este vorba de altceva, la fel ca în toată ţara, o dăm cu toate pe arestul preventiv. Nu ştiu cum se face, că aproape nici un judecător din ţara asta nu consideră periculoşi pe cei cu infracţiuni cu violenţă, pe tâlhari, pe beizadele unor lideri politici etc.etc. Pe arestul preventiv sunt  socotiţi periculoşi Gigi Becali, Dan Diaconescu, Constantin Nicolescu…Să fii terminat facultatea toţi judecătorii noştri la Herculane? Credem că trebuie făcut ceva şi cum judecători nu avem iar de mulţi dintre procurorii actuali sau foşti, vezi cazul Diaconescu, ne putem lipsi, doar varianta cu ”Juriu” ne-ar putea salva. Dacă le-am aduce salariile şi pensiile la normal celor din Justiţie, am găsi şi fonduri pentru o astfel de reformă. Se riscă cineva?