Jiul, drumul gunoaielor

Loading

Autorităţile din Gorj şi Hunedoara s-au dovedit, încă o dată, lipsite de capacitatea de a-şi face datoria, în ceea ce priveşte stoparea depozitării necontrolate a deşeurilor. Efectul se vede clar în lacul de acumulare Vădeni din Târgu Jiu, iar principala cauză se află dincolo de munţi, în Valea Jiului, unde gunoaiele sunt aruncate intenţionat pe Jiu, pentru a nu mai trebui transportate în locurile autorizate.

Luciul lacului Vădeni acoperit de gunoaiele Hunedoarei
Luciul lacului Vădeni acoperit de gunoaiele Hunedoarei

De câteva săptămâni, lacul de acumulare Vădeni e plin de peturi de plastic, deşeuri textile şi alte gunoaie menajere. Aceeaşi situaţie întâlneşti şi pe malurile Jiului în Parcul Naţional „Defileul Jiului”, zonă cuprinsă în ariile naturale protejate „Natura 2000”. Iar fenomenul e perpetuu, producându-se periodic în ultimii ani, chiar de câteva ori pe an, când cotele Jiului cresc mai mult, în urma viiturilor din bazinul să hidrografic. Ca acum parcă n-a fost, însă, niciodată, Hidroelectrica nereuşind să se mai ţină la atâtea sute de tone de gunoi ce vin în dreptul ecluzelor, punând în pericol funcţionarea hidrocentralei. Instituţia cheltuieşte sume exorbitante pentru a plăti un utilaj care să scoată gunoaie din lac şi maşini care să le transporte la groapa de gunoi ecologică de la Târgu Jiu. De asemenea, trebuie să plătească firmei care gestionează groapa de gunoi. Daniel Bucur, directorul Parcului Naţional „Defileul Jiului”, ne-a declarat că a făcut zeci de ecologizări, împreună cu reprezentanţi ai mai multor instituţii şi chiar cu voluntari,  Doina Isar, inginer şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj spune că angajaţii instituţiei sale au participat, de asemenea, la ecologizări ale albiei inferioare a Jiului, ba mai mult, se luptă cu gunoaiele din dreptul termocentralei Rovinari, pentru care trebuie să asigure alimentarea cu apă din Jiu. Singura instituţie care  ar putea, într-adevăr, să ia măsuri, e Garda de Mediu,  dar şeful acesteia ne-a declarat că instituţia sa se ocupă cu… monitorizarea situaţiei: „Dacă am avea norocul să-i prindem pe cei care aruncă gunoaiele, i-am amenda. Pentru gunoaiele din Jiu, însă, nu avem pe cine amenda, pentru că acestea vin din judeţul Hunedoara, iar noi nu putem face mai mult decât să monitorizăm situaţia.”(Gheorghe Sanda, comisar şef Garda de Mediu Gorj)

Iuţeala de mână şi nebăgarea de seamă
În timp ce comisarii noştri de mediu stau cu mâinile în sân şi monitorizează, hunedorenii sunt mulţumiţi că nu-i trage nimeni la răspundere. Nu de alta, dar e mai ieftin să arunci gunoiul pe malul Jiului şi să-l spele apa când vine Jiul mare şi să-l ducă în Gorj, decât să fie transportat zeci de kilometri până la gropile de gunoi autorizate. Depozitul de gunoi de la Petrila, care deservea localităţile Petrila şi Petroşani a fost închisă de Garda de Mediu Hunedoara la 1 ianuarie 2007, pentru a se conforma cu normele Uniunii Europene, în locul lui urmând să fie amenajată o groapă de gunoi ecologică. Contractul dintre Consiliul Judeţean Hunedoara şi firma ce urma să se ocupe de acest proiect a fost, însă, reziliat, iar gunoiul din cele două localităţi trebuia transportat la groapa autorizată de la Vulcan. Numai că asta nu se întâmplă, gunoaiele apărând, peste noapte, tot în locul fostei gropi de la Petrila, sau pe malurile Jieţului, unul dintre afluenţii Jiului de Est. De altfel, autorităţile locale din Petrila au ajuns la disperare, poliţiştii comunitari ocupându-se, mai nou, cu urmărirea maşinilor de gunoi, pentru a-i prinde în flagrant pe şoferi în timp ce deversează gunoiul pe Jiu, cu toate că îşi confirmă cursele până la Vulcan, la depozitul autorizat.

Sărăcia, o altă cauză
Şi pe Jiul de Vest situaţia e la fel de gravă. Aici, localităţile Aninoasa, Lupeni, Vulcan şi Uricani sunt aglomerări urbane aşezate chiar pe malurile râului, iar oamenii sunt foarte săraci, după ce foarte mulţi au fost disponibilizaţi din minerit. Astfel, ei nu au bai să plătească firmele de salubrizare, acestea nu ridică gunoiul, iar soluţia e aceeaşi, aruncarea lui pe Jiu. Ba mai mult, există gropi de gunoi ale localităţii chiar pe malul râului, care sunt spălate de apele Jiului la fiecare viitură, gunoiul ajungând la noi în judeţ. Nici măcar protocolul făcut între cele două judeţe la nivel de prefecturi nu a dus, după cum se vede, la nici un rezultat.