Jaf în pădurile crăsnarilor

Loading

Sute de proprietari de păduri din Crasna se uită a milă cum pădurile lor sunt tăiate şi vândute, în timp ce banii încasaţi dispar misterios, fără ca administratorii puşi de ei să le dea socoteală. S-au făcut sesizări, s-au constatat fraude de sute de milioane, dar măsurile întârzie să apară, iar pădurea continuă să cadă sub drujbele nemiloase ale „băieţilor deştepţi” din silvicultură.

Brazii de la Obârşia Lotrului tăiaţi în masă

Oamenii, nemulţumiţi, încearcă să-i dea jos pe cei care conduc Obştea Aninişeni, Radoşeni, Cărpinişeni, dar respectivii se agaţă de un statut făcut special ca cei care au pus mâna pe putere să nu poată fi destituiţi. Între timp, în munţii Crasnei s-a făcut un drum, printr-o mândreţe de pădure de brad, arborii fiind defrişaţi ilegal, aşa cum confirmă poliţia şi Direcţia Silvică, iar la Obârşia Lotrului pădurea se taie în ras, iar lemnul se duce unde „văd cu ochii” şefii obştei, în timp ce oamenii de bună credinţă aşteaptă ca legea să le facă dreptate.

Adunare, neadunare
În urmă cu câteva zile, peste 100 de membrii ai Obştei de Moşneni  Aninişeni, Radoşeni, Cărpinişeni s-au întrunit, în speranţa că angajaţii lor, în speţă, consiliul de administraţie al obştei, va da curs invitaţiei făcută în mod repetat şi vor veni să le explice cum au gestionat pădurile pe care le deţin în devălmăşie. Respectivii n-au catadixit să participe la adunare, lăsându-i pe oameni să aştepte în zadar. Întrebat de ce nu a participat la întrunire, preşedintele obştei, Dorin Mituţoiu, ne-a declarat că nici nu trebuia să facă asta: „Cei care v-au chemat acolo, trebuiau să vă dea şi statutul obştei, unde scrie clar că trebuiau să facă cerere la consiliul de administraţie, dacă voiau adunare generală. Aşa că e nestatutară. De altfel nu e singura adunare nestatutară pe care o fac, dovadă că există şi o hotărâre judecătorească în acest sens. Aşa, o să se apuce oricine să convoace adunări generale…”
E drept că în statut se spune că o adunare generală a obştei poate fi convocată de cel puţin 100 de membrii ai obştei, dar că acest lucru se face la cererea lor, iar mai încolo, la un alt articol din statut, scrie că adunarea generală se convoacă de către consiliul de administraţie, care urmează să stabilească ordinea de zi. Deci, pe cale de consecinţă, chiar dacă toţi membrii obştii doresc convocarea adunării generale pentru demiterea consiliului de administraţie, trebuie să facă cerere către acesta, ca să convoace adunarea. Ori, asta nu se va întâmpla niciodată.

Drum croit prin mijlocul pădurii de brad

Ilegalităţi
Protejaţi de un statut făcut cu ani în urmă, de nişte şmecheri care au fost demişi cu ajutorul forţei, pentru că legal nu prea erau posibilităţi, membrii actualului consiliu de administraţie îşi fac de cap, fără să catadixească să dea socoteală cuiva. Taie pădure fără documente, dovadă că sute de brazi au fost răpuşi, pentru a se face un drum forestier. Sorinel Sană Bolozan continuă să fie membru în consiliul de administraţie, deşi a fost prins de două ori furând lemne din pădure, fapt care ar fi permis, potrivit statutului, chiar excluderea sa din obşte, cu pierderea drepturilor de proprietate. Depozitele de lemne sunt ilegale, neautorizate, nepăzite şi pline de tanin (substanţă toxică rezultată din combinaţia rumeguşului cu apa de ploaie), pentru că nu există rampă betonată pentru rumeguş. Balanţa de venituri şi cheltuieli arată că nu mai prea sunt bani, cu toate că s-au luat 14 miliarde subvenţii de la APIA, iar pădurile s-au tăiat în ras, pe zeci de hectare. Iar ca să-şi asigure suficienţi acoliţi din obşte, pentru a fi în continuare pe metereze, membrii consiliului de administraţie au dat dividende multiplicate, tuturor membrilor unor familii, deşi erau, cu toţii, moştenitorii unui singur autor.

Revoltă
Grigore Băluţă, unul dintre membrii nemulţumiţi ai obştei, s-a hotărât să ia taurul de coarne, alături de un grup de iniţiativă, făcând sesizări autorităţilor în drept, dar la scurt timp s-a trezit că i s-a dat foc la un conac pe care îl avea în luncă. Omul nu se lasă, însă, intimidat, deşi spune că a fost ameninţat direct: „N-a trecut mult de când preşedintele obştei m-a ameninţat şi mi-a luat foc conacul. Nu mă voi lăsa, însă intimidat. Sper ca autorităţile să ia măsurile care se impun, pentru a se face dreptate. Vom demite acest consiliu de administraţie şi îi vom cere socoteală.” La rândul său, un alt membru al obştei, Dumitru Pârjol, a făcut nenumărate plângeri, la instituţiile de resort, aşa că laţul se strânge, încet dar sigur, în jurul vinovaţilor. Una dintre faptele ilegale e confirmată şi de Direcţia Silvică, în urma sesizării făcute de Grigore Băluţă, constatându-se că brazii răpuşi pentru a se croi drumul din munţi a fost ilegal. Ca multe alte ilegalităţi, pe care le vom descrie cu lux de amănunte în numerele viitoare ale săptămânalului VERTICAL.