Iz de occident la Spitalul Judeţean

Loading

Pacienţii vin la balneo chirciţi de durere şi îngroziţii de arhicunoscutele condiţii de spital, iar aici… surpriză!
Pacienţii vin la balneo chirciţi de durere şi îngroziţii de arhicunoscutele condiţii de spital, iar aici… surpriză!

În urmă cu câteva luni, bolnavii cu afecţiuni reumatismale, cu probleme ale coloanei vertebrale, sau care aveau nevoie de recuperări neurologice sau post – operatorii se îngrozeau să se interneze în Secţia de Balneo-Fizioterapie a Spitalului Judeţean Târgu Jiu. Pereţi coşcoviţi şi plini de igrasie, instalaţii ruginite, grupuri sanitare defecte, asta era ce-i aştepta pe oameni, dacă erau nevoiţi să ajungă pe patul de spital. Dar, cum atunci când sunt bani se poate orice, iar pentru spital s-au găsit banii necesari, acum, cine intră în secţie crede c-a păşit în occident. Situaţii similare se pot întâlnii la Unitatea de Primire Urgenţe şi Medicală II, modernizate şi ele în ultimele luni ale anului 2008.

Vechea secţie de Balneo-Fizioterapie a rămas doar ca un vis urât în amintirea personalului şi pe o panoplie cu fotografii făcute special de un inginer (care s-a ocupat de reabilitare), înainte să înceapă lucrările. A dispărut groaznicul miros „de spital”, totul e alb, curat, pe holuri bare de inox de care să se ajute bolnavii când se deplasează, bazinele de apă pentru recuperare renovate, care-şi aşteaptă pacienţii. Un aparat cu laser nou, ce urmează să fie pus în funcţiune, bucătăria de parafină, aparatura pentru fizioterapie, toate te lasă cu gura căscată şi te întrebi dacă nu visezi, cumva, sau poate

Bolnavii care vin la urgenţă nu mai stau la coadă pe băncile din holul spitalului
Bolnavii care vin la urgenţă nu mai stau la coadă pe băncile din holul spitalului

te-ai teleportat într-o clinică privată din occident. Şi, totuşi, nu. Ne aflăm în România, într-o secţie a spitalului de stat, dar pentru care s-a făcut ceva. E drept că mai trebuie renovată şi sala de kinetoterapie, că mai e nevoie de aparatură modernă pentru gimnastica medicală şi de mobilier  nou, dar ce a fost mai greu a trecut. Iar cu ajutorul instituţiilor statului şi cele administrativ- teritoriale, care se implică, până la urmă, dacă ştii să fi insistent şi să le ceri, iată că se poate.

„Incredibilă schimbare”
Violeta Murgăşanu e asistent-şef la „Medicală II” şi s-a întors în vara anului trecut din Italia, unde lucra, de doi ani, într-un spital din Bergamo. Ea povesteşte cât de surprinsă a rămas când a venit în ţară şi văzut schimbarea, ba mai mult, s-a hotărât să rămână să lucreze în România: „Incredibilă schimbare! Vă spun sincer, nu-mi venea să cred. Totul renovat, materiale suficiente, seringi, eprubete vidate pentru recoltare, mânuşi de unică folosinţă, substanţe moderne de igienizare. Saci menajeri speciali, pentru selectarea deşeurilor biologice de cele menajere, ce să mai spun, n-aş fi crezut să trăiesc să văd curând asta în România. Acum mai avem promisiuni de la conducere ca vom primi şi mobilier nou, ce să mai zic, incredibil!”
La fel arată şi Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, modernizată, îngrijită, cu aparatură nouă şi a fost renovată tot la sfârşitul lui 2008. Toate cele trei secţii, aflate în corpul de spital cunoscut sub

titulatura „De pe Tudor”, pentru că se află pe strada Tudor Vladimirescu, arată că se poate. De altfel, mai există secţii modernizate în spitalele din Gorj, cum ar fi Reanimarea de pe Tudor şi Dermato-Venerologia de la Spitalul 1. Iar acum se lucrează la ceea ce numeam, cu aproape un an în urmă,  „Spitalul groazei”, adică Secţia de Oncologie de la Spitalul 1 (de sub Pasarelă, cum e cunoscut).

Bazinul de apă pentru recuperări post-operatorii urmează  să fie pus în funcţiune
Bazinul de apă pentru recuperări post-operatorii urmează să fie pus în funcţiune

Mână de la mână
Potrivit legii, pe lângă Ministerul Sănătăţii, care are în administrare spitalele judeţene, la asigurarea banilor pentru investiţii „mai pot” contribui unităţile administrativ teritoriale. Legea nu e deloc clară, pentru că, astfel, spitalele sunt copiii cu două moaşe, care, de multe ori, rămân cu buricul netăiat. Se vede treaba, însă, că s-au găsit, până la urmă şi soluţii şi bani, pentru ca sistemul sanitar din Gorj să calce şi el, timid, pragul occidentului, chiar dacă mai sunt multe de făcut. La investiţiile enumerate mai sus au participat Consiliul Judeţean Gorj, Ministerul Sănătăţii, Spitalul Judeţean Târgu Jiu şi Consiliul Local Târgu Jiu.