Învăţământul între reformă şi grevă

Loading

Deşi se spunea că în jurul datei de 15 ianuarie 2009 va fi cunoscut bugetul şi dacă lumea şcolii va primi majorările salariale legiferate anul trecut, sindicaliştii din Educaţie au la acest moment doar speranţe. Fără măriri salariale nu se pune problema de reforme iar protestele suspendate în noiembrie ar putea izbucni chiar de la începutul semestrului II şcolar.

Sindicaliştii din învăţământ declară că dacă nu primesc în bugetul pentru Educaţie 6% din PIB pentru a putea fi aplicată Legea 221/2008 de majorare cu 33 la sută a salariilor cadrelor didactice şi a fi respectat Pactul pentru educaţie, vor lua în calcul reluarea protestelor.Întrebaţi ce se va întâmpla în cazul în care Legea 221 nu va fi respectată, sindicaliştii gorjeni au spus că  aşteaptă ca proiectul de buget să devină lege, apoi, în funcţie de acesta, vor hotărî dacă reiau protestele. Vasile Mija, liderul sindicaliştilor gorjeni din Educaţie, a subliniat încă odată poziţia FSLI că o lege nu se negociază, iar în cazul profesorilor prevede o creştere de 33,6% pentru cei din preuniversitar şi de 50 la sută pentru universitari, menţionând că în cazul în care nu va fi respectată, se vor hotărî mişcările de protest, putându-se ajunge chiar la grevă generală.
De asemenea, dascălii vor avea un nou Contract colectiv de muncă, negocierile urmând să demareze peste o săptămână şi să dureze aproximativ 60 de zile. Conform declaraţiei lui Aurel Cornea,  ministrul Ecaterina Andronescu şi reprezentanţii sindicaliştilor din învăţământ au discutat deja despre mişcarea personalului didactic, timpul de muncă, timpul de odihnă, fără a exista deosebiri majore faţă de contractul precedent.

One Comment on “Învăţământul între reformă şi grevă”

Comments are closed.