Înţelegeri şi neînţelegeri politice

Loading

Mare supărare în tabăra PNL-PC, adică în Alianţa de Centru- Dreapta(ACD), la Gorj. După cum se ştie, lui Dian  Popescu- preşedintele PNL Gorj (secondat de cel băgat pe gât de la centru – Claudiu Săftoiu)  şi lui Ilie Petrescu- preşedintele PC nu le place deloc cum arată sondajul dat publicităţii de PSD, adică 16% pentru PNL şi „0% pentru PC”, la nivel de judeţ. E drept că, de fapt, PC-ul nu a fost inclus în sondaj, dar presa aşa l-a catalogat, iar până să dea explicaţia, mulţi oameni care, poate, au citit doar titlul articolului au rămas cu această idee. Ca să mai încerce reducerea efectului sondajului,  cei trei ACD-işti gorjeni au găsit soluţia de a acuza casa de sondare a opiniei publice care l-a făcut, că l-ar fi fabricat în birou. Ba mai mult, s-a mers până acolo încât să se spună că, dacă sondajul PSD nu seamănă cu cel al PNL, se va face un al treilea, cu o altă casă de sondare a opiniei publice, pentru USL. De fapt, aceste neînţelegeri dintre partidele de opoziţie se datorează… înţelegerii conform căreia vor avea candidat comun la consiliile judeţene şi la primăriile de municipii reşedinţă de judeţ, aşa cum prevede protocolul. Acum, însă, a apărut o problemă în plus. Aceea că s-a votat şi promulgat legea prin care primarii vor fi aleşi din primul tur. Asta-i va irita mai mult pe USL-işti, pentru că, deşi protocolul nu prevede, s-a stabilit, deja, ca şi la nivelul celorlalte oraşe şi chiar al comunelor,  PSD, PNL şi PC să aibă candidat comun, deşi se vorbeşte de negocieri şi speranţe. Astfel, prin noua lege, primarii PDL-işti au toate şansele să iasă din nou primari, dacă sunt destul de abili, pentru că nu vor mai trebui să lupte în turul II cu un singur om, care ar urma să unească mai multe forţe şi nu vor mai avea nevoie de jumătate plus 1 din voturile cetăţenilor prezenţi la vot ca să câştige un nou mandat. Cum legea de care vorbim a fost votată de PDL, UNPR şi UDMR, e clar că ei sunt convinşi că astfel actuala putere are de câştigat. Mă-ndoiesc, însă, că nu s-a luat în calcul şi faptul că e posibil ca USL să meargă şi la oraşe mici şi la comune cu un candidat unic. Oare, au contat cei de la putere pe faptul că disensiunile din cadrul USL vor creşte aducând, astfel, mai multe dezavantaje decât avantaje uniunii? Mai mult ca sigur, pentru că, iată, certurile din interiorul ei cresc pe zi ce trece, tocmai pentru că din trei potenţiali candidaţi pe localitate, doi ar trebui să renunţe. Iar cum în Gorj sunt 70 de localităţi, avem, dintr-un foc, 140 de USL-işti foarte nemulţumiţi că nu mai pot candida, iar în spatele lor se află, cu siguranţă alţi câţiva votanţi, de la câteva zeci poate la câteva sute. O dată scoşi din postura de candidaţi USL, cei doi devin disponibili, aşa că partidele de la putere îi pot trage de partea lor, dacă vor considera că sunt candidaţi mai buni decât ai lor, sau îi vor ajuta să candideze, chiar şi independenţi, pentru că voturile lor vor fi trase de la USL.
La rândul lor, USL-iştii ar trebui să se bucure, pentru că legea mai sus menţionată îi obligă să meargă  pe principiul „decât să pierdem separat, mai bine să câştigăm împreună.” Dar nu se ştie cât de serioşi vor fi membrii USL. Dacă vor vota cum cere uniunea, sau vor trăda. Şi o pot face pentru bani, pentru funcţii, pentru locuri eligibile pe diverse liste. Asta dacă vor fi convinşi că alianța PDL- UNPR – UDMR rămâne la putere. Pentru că, dacă nu, nici nu vor îndrăzni să trădeze.
Oricum, e clar că 2012 va fi un an de foc. Că se vor cumpăra voturi, că vor fi oameni şantajaţi cu dosare, că se vor folosi tot felul de metode pentru fraudarea alegerilor. Poate, însă, românii se vor trezi din letargie şi vor veni cât mai mulţi la vot. Pentru că, dacă sunt mai mulţi votanţi, puterea fraudei scade.