CEO, mai aproape de insolvență decât de listare

Loading

Cornel ŞomâcuÎn anul 2012, atunci când în urma unei îndelungi așteptări se năștea CEO, speranțele erau destul de mari că producția de energie pe lignit are un viitor chiar dacă ideea mixului energetic fusese abandonată oficial. Acum nu putem să nu le dăm dreptate celor de la Fondul ”Proprietatea” care remarcă că în epoca actualului management, CEO este mai degrabă aproape de insolvență decât de listarea la bursă, valoarea companiei scăzând de la 1075,07 milioane de lei în noiembrie 2012 la 108,47 milioane lei. Ce a dus la asta este de discutat dar cifrele sunt necruțătoare și, practic, avem măsura unui management slab chiar dacă ales cu mijloace occidentale.
Cum toată lumea vorbește de ”performanțele” managerului Laurențiu Ciurel și a echipei sale, girată politic de actuala coaliție guvernamentală, o să ne îndreptăm atenția spre ce variante ne-ar putea oferi Opoziția din acest punct de vedere. În programul de guvernare care este în ”chinurile facerii”, PNL expediază problema în câteva rânduri care arată aceeași lipsă de idei. Mai mult de atât, liderii locali ai PNL se feresc de acest subiect ”ca dracu de tămâie”, mai mult decât evident că nu sunt soluții. Restructurare, cuvântul care ne dă fiori de câte ori îl auzim, înseamnă lipsă de idei și de perspectivă. Deja orizontul de 3-5 ani al industriei miniere devine un obiectiv prea îndrăzneț.
Poate că ar trebui să luăm în seamă pulsul oamenilor care pleacă cu 1 iunie, aceștia au o teamă că întreprinderea nu va mai exista să le plătească sumele de completare peste doi ani. Oamenii se așteaptă la ce este mai rău, deși poate e necesar din punct de vedere economic, pentru ei și familiile lor apare perspective deșertului economic. Fără CEO, sau cu ceva similar la proporții simbolice, Gorjul este condamnat.
Din nefericire, politicienii locali-la Putere sau în Opoziție-par mai preocupați de jocurile lor meschine(scoală-te tu să stau eu!) decât de viitorul economic al județului. Continuăm să nu vedem soluții, să nu existe perspective și șanse pentru cei ce vin după noi. Gorjul ar putea arăta foarte curând ca acele orașe americane părăsite de locuitorii care au ales să plece în altă parte.