Încurcate-s căile liberalilor gorjeni

Loading

Cornel ŞomâcuÎn urmă cu câteva numere ale săptămânalului nostru îmi permiteam să lansez două supoziţii, ambele dovedite corecte până la urmă, păstrarea scaunului de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean de către Radu Angheloiu cu un vot pentru PSD dar şi supravieţuirea la conducerea filialei a lui Dan Ilie Morega, aflat în totală disonanţă cu Centrul. Cei care îl cunosc mai bine pe liderul liberal spun că acesta îşi gândeşte paşii de o manieră care să nu îl lase niciodată descoperit. Am spune că după ce a fost pus în discuţia conducerii centrale, Dan Ilie Morega a ieşit mai întârit şi i-a făcut atâtea probleme prim-vicelui Ludovic Orban încât acesta o să plătească cu scaunul la viitorul congres. Obişnuit la putere, o mare parte a PNL ar abandona tot pentru o bucată la masa bogaţilor democrat-liberali, chiar dacă această dorinţă este îmbrăcată în principii şi programe.
Abia de acum lucrurile devin foarte interesante în filiala liberală. Interdicţia de a colabora la nivel local cu PDL-ul îi va pune pe foarte mulţi liberali locali să treacă cu arme şi bagaje în PDL, declaraţiile unor primari fiind mai mult decât edificatoare. În momentul când s-au demarat negocierile locale cu PDL, Morega cunoştea realitatea că majoritatea liderilor liberali, de la Dian Popescu,  Doru Taşcău şi Pantelimon Manta, exclus sau nu, înclină spre partidul portocaliu. E pe undeva normal să ne gândim că această grupare a oamenilor de afaceri are nevoie să se afle permanent la putere. Liderul liberal mai ştia şi pulsul din PNL, chiar şi la nivel central, care e favorabil unor negocieri cu democrat-liberalii, în pofida celor spuse de Crin Antonescu. Aşa că aparentul risc asumat era de fapt experienţă, informaţie şi calcul.
Pe de altă parte, schimbarea lui Morega care ar fi trebuit să se producă la sfârşitul săptămânii trecute urma să aducă la conducere un grup condus poate de Radu Angheloiu dar cu oameni de bază ca Gheorghe Orzan, Vasile Creţan şi poate Victor Banţa, cu o anumită înclinare spre colaborarea cu PSD, un partid care în actuala postură nu are nimic de oferit. De aici şi lipsa de popularitate a grupării care îndrăznesc să spun că nici în viitoarele alegeri din filială nu are prea multe şanse să obţină puterea. Schimbarea lui Morega la Gorj cu o grupare interimară anti-PDL ar fi declanşat cel mai probabil un exod în masă spre acest partid şi, implicit, dizolvarea filialei. Pulsul pro-guvernare al liberalilor l-a salvat pe deputatul gorjean de o mazilire atât de aşteptată de unii liberali locali.
Date fiind cel puţin cele două grupări deja anunţate, înclinăm să credem că un PNL de sine stătător, cum îl visează Crin Antonescu este destul de greu de obţinut la Gorj, cel puţin în perioada următoare. Rămâne de văzut şi ce se va întâmpla la congresul de la începutul lui martie dar liberalii dau semne ca nu le place în opoziţie. Peste o lună vom afla care este direcţia adoptată de PNL şi dacă acest partid va rămâne de sine stătător sau remorcă pentru alte formaţiuni politice.

2 Comments on “Încurcate-s căile liberalilor gorjeni”

  1. Domnule Somicu, va citesc de multa vreme comentariile pe teme politice si la nivelul local de regula anticipati corect. Sunt liberal si am particvipat la sedinta de ieri unde ne-am intors in bratele PSD-ului. Ma intereseaza de unde stiti taberele, ca aveti dreptate?

  2. Dle.Somacu,cred ca ati sesizat bine miscarea liberala din Gorj.Desigur ca diferitele interese nu pot fi armonizate si fiecare vrea sa ajunga la putere sau sa fie alaturi de cei ce detin ciolanul.Sa speram ca ofensiva actuala a celor de la putere pt.racolarea liberalilor si PSD-istilor nu va dura mult.Este si in interesul romanilor ca PDL-ul sa nu devina partid stat si sa aiba oponenti puternici pentru a-i mai domoli.

Comments are closed.