Iarna în muzica… sărbătorilor

Loading

Pentru noi toţi, iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sărbătorirea Naşterii Domnului.
În luna decembrie, animaţi de spiritul sărbătorilor de Craciun, ne întâlnim cu datinile si traditiile româneşti. Cu aceasta ocazie, cu mic cu mare, adulţi si copii, trăiesc momente înălţătoare. Venirea Crăciunului reprezinta unul din cele mai aşteptate momente ale anului fiind motiv de bucurie, prilej prin care toti cei dragi se adună în jurul bradului de Crăciun si ascultă urările colindătorilor.
La români sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun, sunt adevarate sărbatori de suflet. Amintirile copilăriei ne revin puternic în minte: zăpezi bogate, colinde si clinchete de clopoţei, miros proaspăt de brad nins, nerăbdarea aşeptarii darurilor sub pomul de iarna, toate creează în sânul familiilor o atmosferă de basm, liniste sufletească si iubire. Crăciunul înseamnă mai mult decat brazi împodobiti, lumânari aprinse ,miros de cozonaci si mere coapte, Crăciunul este spiritul dulce al prieteniei, sufletul cald al mamei, al parinţilor, al celor dragi care luminează tot anul. Este bunătatea, speranţa renăscută. Este pace si întelegere.
Ca în fiecare an, în preajma vacanţei de Crăciun, elevii Şcolii Generale „Constantin Brâncuşi” din Tg-Jiu ,şi-au exprimat bucuria apropierii Sfiintelor Sărbători ale Naşterii Domnului, prin minunate colinde româneşti . Pentru elevi, serbarea de Crăciun rămâne unul dintre cele mai îndrăgite evenimente ale anului. Cuprinse în cadrul activitaţilor extracurriculare, serbările sunt activitaţi ce plac mult copiilor si tuturor ce vin în contact cu ele.
Valorificând frumuseţea tradiţiilor si obiceiurilor populare, în cadrul Serbărilor şcolare, reuşim să înfrumuseţam viaţa copiilor, îi ajutăm să cunoască tradiţiile româneşti si rolul important pe care-l au în viaţa oamenilor din cele mai vechi timpuri, modul cum aceste tradiţii au dăinuit peste timp. Prin conţinutul serbărilor îi ajutam pe copii să înţeleagă mesajul si conţinutul acestor obiceiuri, adaptându-le particularităţilor de vârstă si aptitudinilor artistice individuale. Cu acest prilej introducem copiii intr-o lume frumoasă a cântecului, dansului , poeziei si strigăturilor a unor evenimente tradiţionale. Serbarea e întotdeauna o sărbatoare în viaţa copiilor. Momentele de intensă trăire, aplaudate cu căldură de părinţi, trezesc în sufletul copiilor sentimente de bucurie. În atmosferă de sărbătoare, elevii clasei I C l-au întâmpinat pe Moş Crăciun. Serbarea ‘’Iarna in muzica sărbătorilor’’ a început cu un spectacol de colinde. Bucuria sărbătorilor  de iarnă ne–a cuprins  sufletul. Este un moment emoţionant, un moment de bucurie sfântă şi înălţare sufletească pentru toţi cei care ascultă acordurile frumoase ale colindelor tradiţionale. Chipurile vesele ale copiilor, au încălzit inimile tuturor. Este o mare bucurie pentru noi, că am avut ocazia să oferim acestor copii magia sărbatorilor de iarnă prin emoţia Crăciunului.
Tuturor celor ce ostenesc pe tărâmul şcolii si nu numai, le urăm Sărbători cu bucurii, sănatate si un Crăciun fericit.
Anul care vine si spre care privim cu atâta sperantă, să fie mai bun cu noi si să ne ţină sănătoşi si în putere. Numai asa putem să le dobândim pe toate!
Inv. Adriana Gamaneci
Scoala Generală „Constantin Brancusi”